2011-11-25 15:32:46• hírek • mti

Basescu: ki fizeti a bankok kapzsiságát?

A román média pénteki tudósítása szerint Traian Basescu román államfő  felszólította az európai bankokat, hogy az októberi EU-csúcson született egyezségnek megfelelően, ne vonják ki pénzüket az eurózónán kívüli országokban lévő leányintézeteiktől.

A román államfő azt követően foglalt állást, hogy az osztrák központi bank olyan intézkedéstervezettel állt elő, amelynek értelmében az osztrák pénzintézetek - az UniCredit Bank Austria, az Erste és a Raiffeisen Bank International - kelet-európai leánybankjai számára csak akkor biztosítják a hitelkeret növelését, ha adott a fenntartható helyi refinanszírozás lehetősége. Mindhárom bank jelen van Romániában.
Basescu reményét fejezte ki, hogy csak "félreértésről" van szó. Emlékeztetett, hogy az októberi EU-csúcson az euróövezetben  működő bankok a feltőkésítéséről szóló megállapodás szerint a pénzintézeteknek biztosítaniuk kell a kelet-európai leányintézeteik finanszírozását.
Románia első embere szerint "sportszerűtlenség" lenne a működő bankok részéről, ha most vonják ki pénzüket a romániai leányintézeteiktől, miután ez utóbbiak "óriási nyereséget" termeltek éveken át. "Nem szeretném emlékeztetni európai barátainkat arra, hogy Románia EU-csatlakozása előtt egyik feltételként a román bankrendszer privatizációját szabták meg" - mondta Basescu.
Leszögezte: nem ért egyet azzal, hogy később érkezett tagországokkal fizettessék meg a bankrendszer "kapzsiságát". Ezzel az elmúlt évek azon "óvatlanságára" utalt, amikor csupán személyi igazolvány felmutatásával biztosítottak hiteleket a bankok.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: