2014-06-27 10:54:36• hírek • MTI

Basescu: kezdődhet az ország schengeni csatlakozása!

Románia igazságszolgáltatása már megfelelően működik ahhoz, hogy elkezdődhessen az ország schengeni csatlakozási folyamata - jelentette ki csütörtökön Bukarestben Traian Basescu államelnök.

Románia első embere a brüsszeli EU-csúcsra való elutazása előtt kijelentette, Brüsszelben újból felveti Románia schengeni csatlakozását, amely szerinte indokolatlanul késik.

Mint mondta, az Európai Unió állam- és kormányfői találkozójának napirendjén a schengeni övezet biztonságossága is szerepel, és ezt az alkalmat megragadva, felveti Románia helyzetét, amely már 2011 óta vár az integrációra.

Basescu szerint a csatlakozási folyamat elkezdése melletti érvek éppen az Európai Bizottságnak a román igazságszolgáltatás figyelemmel kísérésére irányuló, úgynevezett ellenőrzési és együttműködési mechanizmusából fakadnak, hiszen Brüsszel legutóbbi jelentése is megállapítja, hogy a román igazságszolgáltatás intézményei megfelelően működnek. Basescu emlékeztetett, hogy a korrupcióellenes ügyészség, a tisztségbeli és különböző érdekellentéteket vizsgáló feddhetetlenségi ügynökség, valamint a legfelső bíróság tevékenysége is kedvező értékelést kapott.

Ugyanakkor elismerte, hogy a jelentésben sok bírálat is szerepel, amelyek főleg a politikusokra és a parlamentre vonatkozik, ennek ellenére szerinte elkezdődhet a csatlakozási folyamat.

Románia és Bulgária schengeni csatlakozása ellen először 2011-ben Franciaország és Németország emelte fel szavát kifogásolva, hogy a két országban még igen elterjedt a korrupció. Később Hollandia emelt vétót.

Remélhetőleg két lépésben, előbb a légi és vízi közlekedéssel, majd a szárazföldi közlekedéssel is csatlakozhat országunk a határellenőrzés nélküli térséghez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: