2010-07-21 09:18:03• hírek • MTI

Basescu: késhet a csatlakozás

Traian Basescu román államfő szerint a romániai igazságszolgáltatás reformjának hiányosságai késleltethetik Románia jövő tavaszra tervezett csatlakozását a schengeni övezethez - jelentette ki az elnök kedden Bukarestben.

A román államfő sajtótájékoztatón reagált az Európai Bizottság (EB) kedden közzétett jelentésére, amelyben Brüsszel a román igazságszolgáltatási reform állapotát értékelte. Basescu szerint a jelentés tartalmi szempontból valós megállapításokat tartalmaz, ugyanakkor elfogadhatatlan és indokolatlanul kemény az a megfogalmazás, miszerint Románia nem tartja tiszteletben az Európai Unióval szemben vállalt kötelezettségeit.

Ezt az értékelést a brüsszeli jelentés a magas rangú tisztségviselők, bírák és közhivatalnokok vagyonának ellenőrzésére hivatott feddhetetlenségi ügynökség (ANI) működéséről szóló törvény kapcsán fogalmazta meg. A román szenátus felvizezte az alkotmányellenesnek talált jogszabályt, megnyirbálta az ügynökség hatásköreit, ellehetetlenítette az intézmény hatékony működését. Basescu elismerte, hogy ez valóban így van, és emlékeztetett arra, hogy ő maga is elégedetlen a jogszabállyal. Ám szerinte a jelentés egyensúlya felborul, ez a téma negatív végkicsengést ad az egész dokumentumnak, és beárnyékolja a reformok terén tett egyéb előrelépéseket.


Basescu szerint késhet a csatlakozás
Basescu szerint késhet a csatlakozás


Hangsúlyozta, hogy kötelességének érzi megvédeni Romániát, és bejelentette: Bukarest külön tájékoztatja a többi 26 tagállamot az előrelépésekről és a hiányosságokról, hogy senkiben se maradjon olyan benyomás, miszerint Románia nem tartja tiszteletben az EU-val szemben vállalt kötelezettségeit. Az államfő amiatt is elégedetlenségét fejezte ki, hogy a jelentés kitér a közbeszerzési pályázatokra, és elmarasztalja Bukarestet ezek átláthatatlansága miatt.
Az EB Románia 2007-es EU-csatlakozása óta követi figyelemmel a román igazságszolgáltatás állapotát, amely nem felel meg az európai normáknak.

Basescu szerint félő, hogy Romániának a schengeni övezethez való csatlakozását kedvezőtlenül befolyásolhatják az igazságszolgáltatás hiányosságai. Ezért azt javasolta, hogy a parlament mielőbb fogadja el az ANI működését szabályozó törvényt, akárcsak a jelentésben említett másik két jogszabályt, amelyek szintén a hatékonyabb igazságszolgáltatást segítik elő. Bejelentette: az alkotmány biztosította lehetőségével élve, rendkívüli ülésszakra hívja össze a parlamentet, ugyanis a három törvény megfelelő formában való elfogadásával Románia elkerülheti a schengeni csatlakozás elhalasztásának veszélyét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # hétvégiinterjú # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: