2013-08-06 10:54:40• hírek • MTI

Basescu: hibázott Victor Ponta

Traian Basescu román államfő úgy véli, hogy a Victor Ponta vezette kormány rendkívüli lehetőséget szalasztott el arra vonatkozóan, hogy már az idén végrehajtsa a közigazgatási reformot az új régiók létrehozásával.

Az államfő a Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozott. Szerinte a 70 százalékos parlamenti többség támogatását élvező szociálliberális kormány "képtelen haladást generálni". A közigazgatási átszervezéssel és egy modern alkotmány elfogadásával a kormány csökkenthette volna a bürokráciát, de ezt a kiváló lehetőséget elszalasztotta, mert kevésbé valószínű, hogy a következő választási ciklusok kormányai rendelkezni fognak bő kétharmados többséggel - mondta.


Victor Ponta miniszterelnök korábban bejelentette, hogy hivatalosan augusztus végén dönt a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) a közigazgatási reform ütemtervéről, de nagy valószínűség szerint a jövő évre halasztja, miután a román alkotmánybíróság azt ajánlotta a kormánynak: csak 2014-ben alkalmazza az alkotmánymódosítás esetében a 30 százalékos csökkentett érvényességi küszöböt.

A közigazgatási reform végrehajtása előtt ugyanis a parlamentnek módosítania kell az alaptörvényt, amit lakossági népszavazással is meg kell erősíteni. Jelenleg 50 százalékos népszavazási érvényességi küszöb van hatályban, amit nehéz teljesíteni.

Basescu újfent elutasította egy Hargita, Kovászna és Maros megyékből álló, magyar többségű közigazgatási régió létrehozását. Kijelentette hogy nem hoznak létre "országot az országon belül". Az államfő "politikai játéknak" nevezte a romániai magyar politikai szervezetek tüntetésekkel való fenyegetőzését, ugyanis szerinte senki nem kérdőjelezi meg a közigazgatási reform szükségességét. Basescu Tőkés László európai parlamenti képviselőt is bírálta, aki júliusban Tusnádfürdőn a bálványosi nyári szabadegyetemen Orbán Viktor magyar miniszterelnöktől azt kérte, hogy Magyarország biztosítson védhatalmat az erdélyieknek.

„A hetvenszázalékos parlamenti többségnek túl kellett volna lépnie a magyar politikusok és - elnézést, amiért így fogalmazok - ennek a nevetséges embernek a felfuvalkodottságán is, aki védhatalmat kér Erdély fölé" - mondta Traian Basescu.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: