2013-08-27 12:33:12• hírek • MTI

Basescu: ideje, hogy Ponta elkezdjen kormányozni

Traian Basescu második államfői megbízatása jövő decemberben jár le, és nem indulhat újabb mandátumért a 2014-es elnökválasztáson.

Éles támadást intézett Traian Basescu jobboldali román államfő Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök ellen, akit azzal vádolt, hogy csak a politikai csatáival törődik az ország kormányzása helyett.

Az államfő szerint a szociálliberális (USL) kormány hatalomra kerülése óta több mint egy százalékkal nőtt a munkanélküliség, az év első felében pedig csaknem 20 százalékkal estek vissza a külföldi befektetések. Basescu aggasztónak nevezte, hogy a kormány nem tudott Brüsszel számára elfogadható együttműködési megállapodást kötni az Európai Bizottsággal a következő hétéves uniós költségvetési pénzek felhasználásáról.

A román államfő hozzátette, nem vigasztalja a gazdasági növekedés, mert az főleg a jó mezőgazdasági évnek és a Dacia-exportnak köszönhető, de nem járul hozzá a munkahelyteremtéshez.
"Ideje, hogy Victor Ponta kormányozzon a televíziós szereplések és politikai csatározások helyett" - jelentette ki Basescu hétfői sajtóértekezletén. Hozzátette, hogy az USL vezetői valószínűleg azért nem látják a súlyos problémákat, mert azt hiszik, hogy a munkahelyük a televízió-stúdiókban van.

A decemberben kötött "társbérleti megállapodás" után Basescu és Ponta néhány hónapig nem támadta nyilvánosan egymást, a nyáron azonban viszonyuk ismét elmérgesedett.
Victor Ponta a múlt héten úgy nyilatkozott, június óta nem beszélt az államfővel: érintkezésük csak a hivatali levelezésre korlátozódik.

"Nem veszem fel a telefont komolytalan embereknek" - jelentette ki Basescura utalva a miniszterelnök, azt állítva az államfőről, hogy szabotálja a kormány tevékenységét. Ponta szerint Basescu nyilvános szerepléseivel védencének, Elena Udrea volt turisztikai miniszternek kampányol, az elnöki hivatalt pedig Udrea választási főhadiszállásává tette, mert őt szeretné utódjául látni az államelnöki székben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: