2014-02-26 15:49:14• hírek • MTI

Basescu ideiglenes tárcavezetőket nevezett ki

Lemondott szerdán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) hét minisztere a bukaresti kormányból, helyüket a Szociáldemokrata Párt (PSD) tárcavezetői vették át.

A kormány közleménye szerint az egészségügyi, a munkaügyi, a közlekedési, a kulturális miniszteri tisztség ürült meg, valamint a víz- és erdőügyi, a parlamenti kapcsolatokért felelős, illetve a határon túli románokért felelős tárca nélküli miniszteri posztról távoztak a liberálisok. A hét miniszteri funkciót ideiglenesen a szociáldemokrata párt jelenlegi tárcavezetői vették át. Traian Basescu államfő közölte, hogy aláírta az ideiglenes miniszterek kinevezését.
Reményét fejezte ki, hogy Victor Ponta miniszterelnök új kormánya jövő hét elején hivatalba lép.

A liberálisok kedden este döntötték el, hogy kilépnek a kormányból, és  a miniszterek lemondása révén hivatalosan is felbomlott a három évvel ezelőtt alakult Szociálliberális Szövetség (USL), amelynek a 2012-es év végi választások óta kétharmados többsége volt a parlamentben.

Basescu kifejtette, 17 minisztérium közül 9 élén ideiglenes miniszter áll, ami azt mutatja, hogy instabil a kormány.

Basescu szerint fontos, hogy kedden megszavazza a parlament az új kabinetet, és Romániának legitim, konszolidált parlamenti többséggel rendelkező kormánya legyen.

Az államfő élesen bírálta Crin Antonescu liberális pártelnököt és Pontát, akiket felelőtlennek nevezett, mert Basescu szerint figyelmen kívül hagyták Románia nemzeti érdekeit azzal, hogy előidézték ezt a koalíciós válságot.

"Felelőtlenek azokkal szemben, akik megválasztották őket, mert a választók (...) korrekt kormányzást várnak el, ami kivezetheti az országot a nehézségből. Ők viszont a vitájukkal éppen nehéz helyzetbe hozták Romániát akkor, amikor a térségben válság van - mondta Basescu utalva ezzel az ukrajnai helyzetre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: