2013-07-21 12:44:16• hírek • Póti Orsolya

Közel százan tüntettek a regionalizációs tervek ellen

A Szigetlankai templom környékén, a Titulescu téren közel százan gyűltek össze azért, hogy a kormány regionalizációs tervei ellen emeljenek szót. Szatmárnémetiben nyugodt körülmények között, incidensek nélkül zajlott le a tüntetés.

Erdély több mint száz településében szervezett demonstrációt az Erdélyi Magyar Néppárt és az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács július 20-án szombat este 20 órától.

A körülbelül 20 percig tartó megmozduláson Szatmárnémetiben közel százan vettek részt, ezzel kifejezve tiltakozásukat a kormány regionalizációs tervei ellen, pontosabban az ellen, hogy az egész erdélyi térségi, települési közigazgatási rendszert, mesterséges határok mentén újraszabják.

A Szatmári Megyei Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Hégető Levente felolvasta a tüntetés kiáltványát, amely a történelmi régiók visszaállítását kéri. "A Kárpát-medence tündérkertje, Erdély nem Bukarest gyarmata" - áll a kiáltványban, a mondta pedig arra figyelmeztet, a Bukarest által tervezett régiósításnak a magyarokon kívül az erdélyi románok is vesztesei lesznek.

A nyilatkozat felolvasása után az autonómia mellett álló tüntetők közösen elénekelték a magyar és a székely himnuszt. A demonstráció nyugodt körülmények között zajlott le.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: