2010-09-03 12:34:43• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Basescu hat új minisztert nevezett ki

Traian Basescu román államfő pénteken aláírta a hat leváltott miniszter helyébe lépő új tárcavezetők kinevezéséről szóló dokumentumot.

Emil Boc miniszterelnök az előző napon hat miniszteri poszton hajtott végre személycserét, miután az általa vezetett Demokrata Liberális Párt (PD-L) vezetősége szavazással döntött erről. Ennek értelmében távozik a gazdasági miniszteri székből Adriean Videanu, aki maga kérte felmentését,   mert - mint mondta - a PD-L végrehajtó elnökeként szeretné a párt ügyeinek szentelni erejét a továbbiakban. Helyére Ion Ariton kerül. Sebastian Vladescu pénzügyminisztert Gheorghe Ialomitianu váltja, Gabriel Sandu helyett pedig mostantól Valerian Vreme irányítja a távközlési minisztériumot. A munkaügyi tárca új vezetője Ioan Botis, aki a leváltott Mihai Seitantól veszi át e tisztséget.

A szintén távozni kényszerült Mihail Dumitru mezőgazdasági miniszter helyére Valeriu Tabara kerül. Radu Berceanu eddigi szállítási és közlekedési miniszter feladatkörét Anca Boagiu veszi át, aki 2005 és 2007 között európai integrációs miniszterként tevékenykedett.

A pénteki sajtókommentárokban egységes a vélemény, hogy e személycserékkel Boc a nagyobbik kormánypártnak és a kormány egészének az egyre fokozódó népszerűtlenségét szeretné ellensúlyozni, tekintettel arra, hogy az utóbbi időben a Nemzetközi Valutaalap feltételeinek teljesítése érdekében drasztikus jövedelemcsökkentő intézkedéseket kellett végrehajtania.

Az elemzők azt is egyértelműnek tartják, hogy ez a kormányátalakítás a Traian Basescu és a PD-L közötti feszültségek feloldását is hivatott volt enyhíteni. Az utóbbi években politikai körökben köztudottnak vélték, hogy a PD-L mögött gyakorlati irányítóként maga az államfő áll. Csakhogy az utóbbi időben a sajtó szerint kiéleződtek az ellentétek a PD-L kemény magját alkotó Berceanu és Videanu között.


A kinevezett új miniszterek
A kinevezett új miniszterek



A lapok tudni vélik, hogy Boc az előző napon eredetileg csak három-négy névvel állt elő. Az államfő azonban "mélyrehatóbb" átalakítást látott szükségesnek, elsősorban azt, hogy Videanu és Berceanu mindenképpen kerüljön fel a leépítendők listájára. Mivel Bocnak sikerült keresztülvinnie, hogy Sebastian Vladescu pénzügyminisztert - Basescu "kedvencét" - eltávolíthassa, kénytelen volt elfogadni a gazdasági és a szállítási tárca irányítójának a lecserélését is, ezt a párt vezetősége végül megszavazta.

Az ellenzéki szociáldemokraták és liberálisok ugyanakkor október második felében bizalmatlansági indítványt készülnek benyújtani a kormány ellen, bízva annak bukásában. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) miniszterei a helyükön maradnak. Román politikai elemzők felhívják a figyelmetarra,  hogy a PD-L csakis az RMDSZ-nek köszönhetően képes megtartani parlamenti többségét, amelyet az ellenzék most már törékenynek tart.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: