2012-06-23 10:36:37• hírek • Baranyi László/MTI

Basescu hajlandó beiktatni az új román kulturális minisztert

Traian Basescu román államfő hajlandó beiktatni a kulturális és örökségvédelmi minisztérium élére jelölt Puiu Hasottit, miután a liberális politikus az elnök kérésének megfelelően írásba adta, hogy nem plagizált - közölte pénteken Bogdan Oprea, az elnöki hivatal szóvivője.

Az államfővel politikai konfliktusban álló, kormányzó szociálliberális szövetség (USL) társelnöke, Crin Antonescu liberális pártelnök pénteken közölte, Basescunak nincs jogalapja arra, hogy feltételekhez kösse a miniszter kinevezését. Antonescu egyúttal ultimátumot adott Basescunak: ha nem írja alá Hasotti miniszteri kinevezését hétfőn 19 óráig (erre az időpontra tűzték ki a beiktatási szertartást), akkor a liberálisok az elnök felfüggesztését kezdeményezik a parlamentben.
Puiu Hasotti azonban már csütörtökön írásos nyilatkozatot tett közzé arról, hogy az önéletrajzában feltüntetett publikációk saját szellemi termékei, csak nyilatkozatát nem az elnöknek, hanem a kormányfőnek küldte.

Pénteken Victor Ponta miniszterelnök megtagadta ugyan az irat továbbítását az elnöki hivatalba, de az elnöki szóvivő közölte: az államfő számára az is megfelel, hogy a miniszterjelölt egy másik állami intézménynél regisztráltatta nyilatkozatát, így nincs akadálya beiktatásának.

Az új miniszter beiktatása része a kormányzó szociálliberális szövetség és a jobboldali államfő közötti, egyre inkább elmérgesedő  vitának. Politikai elemzők szerint Basescu elnök látszólagos meghátrálása nem feltétlenül jelenti azt, hogy megijedt a felfüggesztés lehetőségétől. Különleges kérésének ugyanis vélhetően nem az volt a célja, hogy ne kerüljön a román kormányba egy újabb, plágiummal gyanúsítható miniszter. A helyi megfigyelők úgy vélik: sokkal valószínűbb az, hogy az államfő Victor Ponta hétfőn kirobbant, de időközben más események miatt háttérbe szorult plágiumügyére akarta ismét ráirányítani a közvélemény figyelmét. Erre utal az is, hogy Basescu a miniszterelnököt szólította fel, továbbítsa neki Hasotti plágium-tagadó nyilatkozatát, holott a jelölt közvetlenül az elnöki hivatalhoz is leadhatta volna a dokumentumot. 
A romániai sajtó úgy értékeli, ha az elnök csak Victor Ponta plágiumügyéről akarta lefújni a port, azt Hasotti reagálásától és Antonescu ultimátumától függetlenül elérte.

Victor Ponta miniszterelnök az ellene felhozott plágiumvádat Basescu elnök lejárató kampányának tartja. A kormányfő szerint az államfő egyik tanácsadója győzte meg az ügyről elsőként cikket író Nature című brit folyóiratot arról, hogy doktori disszertációjának fele másolat. A miniszterelnök tagadja a plágiumvádat, nem hajlandó lemondani és úgy véli, így próbál Traian Basescu bosszút állni rajta, amiért az elnök helyett ő fogja Romániát képviselni az Európai Tanács júniusi ülésén.

Az ország külképviselete egyike azoknak a hatásköröknek, amelyeket Victor Ponta megpróbál "visszavenni" az elnöktől.
Elemzői vélemények szerint a román politikai társbérlet vitái valójában az államfő és a miniszterelnök közötti hatalmi harcról szólnak. A személyes konfliktus mögött az intézményi hatáskörök harca is dúl: Victor Ponta és Traian Basescu csörtéinek végkifejlete pedig választ adhat arra az alkotmány által nyitva hagyott kérdésre is, hogy Romániában az államfő vagy a miniszterelnök gyakorolja-e valójában a végrehajtó hatalmat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: