2014-04-15 09:29:42• hírek • MTI

Basescu folyamatos amerikai jelenlétre számít a Fekete-tengeren

Folyamatos lesz az amerikai katonai jelenlét a Fekete-tengeren: amikor befejeződik a Donald Cook romboló küldetése, egy amerikai fregatt érkezik a térségbe - közölte hétfőn Traian Basescu államfő, miután látogatást tett a fekete-tengeri konstancai (Constanta) kikötőben tartózkodó amerikai romboló fedélzetén.

Márciusban az amerikai Truxtun romboló, egy bolgár fregatt és három román hadihajó végzett közös hadgyakorlatot a Fekete-tengeren. A Boszporuszról és Dardanelláklról szóló 1936-os montreaux-i egyezmény szerint a fekete-tengeri partszakasszal nem rendelkező országok hadihajói legfeljebb 21 napig maradhatnak a Fekete-tengeren.

Basescu hétfői közlése szerint egymást váltva érkeznek majd az amerikai hadsereg (földközi-tengeri) Hatodik Flottájának hajói a Fekete-tengerre.

A Tomahawk típusú manőverező robotrepülőgépekkel és Aegis rakétavédelmi rendszerrel is felfegyverzett Donald Cook hétfőn kötött ki, és csütörtökig marad a konstancai kikötőben. Ez idő alatt az amerikai és román tengerészek közös képzésen és gyakorlatozáson vesznek részt a Fekete-tenger román és nemzetközi vizein.

Az ukrán válságra utalva a román elnök kijelentette: az amerikai flotta hajóinak jelenléte a Fekete-tengeren a NATO szolidaritását hivatott bizonyítani olyan körülmények közt, amikor egyes tagországai biztonsági kockázatokkal szembesülnek.

Basescu, aki politikai karrierje előtt a román kereskedelmi flotta hajóskapitánya volt, elismerően beszélt az amerikai romboló "rendkívüli" katonai erejéről.

A Donald Cook február óta a spanyol Rota haditengerészeti támaszponton állomásozott a NATO rakétavédelmi rendszerenek részeként. Aegis rakétavédelmi rendszerrel felszerelt hajó a rakétapajzs mobil egysége, fegyverzetéhez ugyanis SM-3-as hajólégvédelmi (ballisztikus rakéták megsemmisítésére alkalmas) rakéták is tartoznak.

A román Hotnews hírportál szerint az USS Donald Cook romboló és - az ellenséges adások lehallgatására szakosodott - francia Dupuy de Lome hadihajó jelenléte a Fekete-tengeren az ukrán válság kiéleződésével áll összefüggésben. A művelet célja az, hogy biztonsági garanciákat nyújtson a Fekete-tengeri NATO-szövetségeseknek - idézte a portál az amerikai védelmi minisztérium közleményét.

Az orosz védelmi minisztérium egyik illetékese szerint a tárcánál úgy tekintenek az Aegis rakétarendszerrel ellátott amerikai romboló megjelenésére a Fekete-tengeren, hogy az Egyesült Államok minél közelebb akarja hozni a tengeri rakétavédelmi rendszerét az orosz határhoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: