2009-11-22 23:06:09• hírek • MTI/Garzó Ferenc

Nem sikerült mozgósítani

Az összefogás hiánya miatt nem sikerült mozgósítani a magyar szavazókat a romániai elnökválasztások első fordulójában - mondta az MTI-nek vasárnap este Tőkés László.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke szerint várható volt, hogy kiélezett küzdelem lesz az első két helyezett között, Traian Basescu karizmatikus egyénisége és Mircea Geoana posztkommunista tartalékai döntő szerepet játszottak. Sajnos az is borítékolható volt - mondta -, hogy Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelöltje az előző elnökválasztásokat alulmúló eredménnyel fog szerepelni. Beigazolódott, hogy a magyarságot nem sikerült megmozgatni, elmaradt ugyanis az az összefogás, amely alapjául szolgált az európai parlamenti választások sikerének - mondta a püspök. Szerinte önmagáért beszél az a tény, hogy a magyar többségű megyék mind a sor végén kullognak a részvétel tekintetében, Hargita és Kovászna megye a legutolsó helyeket foglalja el.
Ebből következően Tőkés szerint az RMDSZ-nek felül kell vizsgálnia azt a nézetét, hogy a nemzeti szempontot behelyettesíti a pártszempontokkal, s hogy pártjelöltet indít közös nemzeti jelölt helyett. E szövetségnek azon is változtatnia kell - tette hozzá -, hogy mindig ő akarja megmondani a választóknak, mi a helyes, ahelyett, hogy meghallgatná, mi a választók véleménye az egyes kérdésekben. "A magyar választók most üzentek nekünk, elsősorban az RMDSZ-nek, de mindannyiunknak is" - mondta a püspök, aki szerint ez pozitív üzenetként is felfogható, mert arról szól, hogy a romániai magyarság fogjon össze.
Ha összefogtunk volna, ha az RMDSZ nem ment volna el "pártirányba", és ennek következtében a Magyar Polgári Párt (MPP) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) nem jelentett volna be különvéleményt, akkor a magyarság mozgósítása terén egészen más eredményt lehetett volna elérni - vélekedett Tőkés László.
Az EMNT elnöke elmondta: javasolja, hogy a két forduló között mielőbb hívják össze az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumot (EMEF), és egyeztessenek arról, hogy a következő fordulóban a romániai magyarság melyik elnökjelöltet támogassa. Tőkés ismételten hangsúlyozta, hogy szerinte ki kell szélesíteni az összefogást, az Erdélyi Magyar Egyeztető Fórumban szerinte ott van a helye valamennyi különutas magyar szerveződésnek.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: