2009-11-22 23:57:04• hírek • MTI

Jobboldali győzelem

Jobboldali választási győzelem született a romániai államelnök-választáson - jelentette ki Traian Basescu, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) államelnök-jelöltje, aki az első exit-poll eredmények szerint első helyről került be a választás második fordulójába.

Ezzel arra utalt, hogy ő és a harmadik helyen végzett liberális Crin Antonescu szavazatai együttesen meghaladják az 50 százalékot. Basescu felidézte, hogy öt évvel ezelőtt, a legutóbbi elnökválasztáskor, az akkor még szövetséges, de időközben külön utat választó demokraták és liberálisok együttesen csak 34 százalékos támogatottságnak örvendtek.
Elmondta, hogy számára azonban a legnagyobb örömet az egykamarás parlamentről szóló népszavazás érvényessége szerezte, és a referendum várhatóan sikeres is lesz, hiszen a becslések szerint a szavazók több mint 80 százaléka egyetértett az egykamarás parlamenttel és a törvényhozók számának csökkentésével. Basescu arra kérte a pártokat, hogy a népszavazás érvényességének hivatalos megállapítása után azonnal hívják össze az alkotmánymódosító különleges parlamenti bizottságot. "A nép kimondta véleményét, én több kommentárt nem fűzök hozzá" - mondta Basescu. Hozzáfűzte, hogy a szavazatok megszámlálása után arra számít: egy-két százalékkal növelni tudja előnyét a második helyezett szociáldemokrata jelölttel szemben az exit-poll eredményekhez képest.
Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltje is elégedett eredményével. A szociáldemokrata vezér beszédét a második forduló kilátásai határozták meg. Megköszönte azoknak a szavazóknak, akik nem Basescura voksoltak.
Geoana arra buzdította a választókat, hogy "egyesítsék az országot", amely az elmúlt öt évben "megosztottá vált" a folyamatos politikai botrányok miatt. A PSD vezére az elmúlt öt évben elnöklő Basescut hibáztatta ezért. Geoana leszögezte: majdani államfőként a Klaus Johannis nagyszebeni polgármester miniszterelnöki megbízatását szorgalmazó ellenzéki pártok koalíciójából akar kormányt alakítani. A PSD elnöke ugyanis abban reménykedik, hogy a többi jelölt őt fogja támogatni a második fordulóban.
Az elnökválasztás előtt kirobbant, most is tartó kormányválság során a szociáldemokraták, a liberálisok és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vitába került Basescuval, akinek Johannist javasolták miniszterelnöknek, de az államfő nem volt hajlandó őt felkérni kormányalakításra.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: