2014-02-11 14:34:51• hírek • MTI

Basescu: elveszítjük a Dacia összeszerelő üzemet!

Pitestiről áthelyezi összeszerelő üzemét a Dacia gépkocsigyár Észak-Afrikába - jelentette ki Traian Basescu államfő, aki szerint a francia Renault már készül az áttelepítésre.

Basescut kedden a Mediafax hírügynökség idézte. Az államfő egy kolozsvári regionális televízió egyik műsorában elmondta: Románia számos beruházást elveszít, ha nem fejezi be a IV. európai közlekedési folyosó nyomvonalán haladó dél-erdélyi autópálya építését.

"Biztos, hogy el fogjuk veszíteni a Dacia pitesti összeszerelő üzemét, mert Tangerben már megvannak a romániai kapacitás átvételéhez szükséges feltételek. Elkezdődött már ugyanis a marokkói Dacia-üzem kapacitásának bővítése" - mondta Basescu.

Az államfő bírálta a kormányt, amely olyan dél-romániai autópálya-szakaszok építésére költ pénzt, amelyeket nem tesznek indokolttá a gazdasági szempontok. Basescu rámutatott: Románia óriási lemaradást fog elszenvedni, ha nem csatlakozik mielőbb az említett európai közlekedési folyosóhoz.

Basescu főként azt nehezményezi, hogy a dél-romániai Pitesti és az erdélyi Nagyszeben (Sibiu) közötti autópályaszakasz elkezdését nem tekinti prioritásnak a kormány. A dél-erdélyi autópálya több szakasza jelenleg épül, Basescu szerint azonban, ha nem épül meg a szóban forgó szakasz is, akkor az autópálya-összeköttetés ott meg fog szakadni.

Victor Ponta miniszterelnök "butaságnak" nevezte az államfő nyilatkozatát. Elmondta, hogy nemrég találkozott a Renault csoport igazgatójával, aki Ponta szerint egyértelműen megmondta: folytatni fogja a francia gyártó a romániai beruházásait.

A Mediafax hírügynökség emlékeztetett, Philippe Gustin, Franciaország bukaresti nagykövete nemrég úgy nyilatkozott, Romániának nagyon fontos, hogy a közút- és vasúthálózatát mielőbb összekösse az európai hálózattal, mert például a Dacia elsősorban Nyugatra exportál, és a szállítás okozta késések csökkentik a gyártó versenyképességét.

A nagykövet adatai szerint a Dacia 3 százalékkal járul hozzá Románia bruttó össztermékéhez, a román exportnak pedig a 10 százalékát teszik ki a francia gyártó járművei.

Tavaly az előző évinél 19,3 százalékkal több Dacia gépkocsit értékesítettek a világon, az eladott járművek száma 429,5 ezer volt. A legtöbb járművet Románián kívül értékesítette a francia gyártó, összesen 404 ezret, ebből 290 ezret Európában adtak el.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: