2013-01-19 15:10:57• hírek • MTI

Basescu elutasította a legfőbb ügyész és a korrupcióellenes főügyész kinevezését

Traian Basescu román államfő elutasította az igazságügyi miniszter által javasolt személyeket a legfőbb ügyészi és a korrupcióellenes főügyészi posztra - derült ki pénteken a román elnöki hivatal közleményéből.

A dokumentum szerint Basescu döntésének fő oka, hogy átláthatatlan volt a két vezető ügyészi tisztségre meghirdetett pályázat, amely nem ösztönözte a jó szakmai eredményekkel rendelkező ügyészeket arra, hogy részt vegyenek a megmérettetésen.

Mona Pivniceru igazságügyi miniszter Tiberiu Nitut javasolta legfőbb ügyésznek és Ioan Irimiét a korrupcióellenes ügyészség élére. Az ő jelölésüket a román igazságszolgáltatás legfőbb szakmai testülete, a Legfelső Bírói Tanács (CSM) is elutasította korábban.

Pivniceru november 1-jén javasolta a két személyt egy hosszas pályáztatási folyamat végén, amit árgus szemekkel figyelt Brüsszel. Az Európai Bizottság általában is megkülönböztetett figyelemmel kíséri a román igazságszolgáltatás munkáját, és annak megreformálása érdekében kulcsfontosságúnak tekinti, hogy megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező személyek kerüljenek a két funkcióba.

Basescu már január elején jelezte, hogy nem fogja elsietni a kinevezést, ugyanakkor szorgalmazta, hogy ne az igazságügyi miniszter javasoljon jelölteket, hanem a bírói tanács.

Catalin Ivan, a román balközép kormányszövetség legfőbb erejét alkotó Szociáldemokrata Párt (PSD) szóvivője pénteken úgy értékelte, nem meglepő Basescu döntése, hiszen ő azt akarja, hogy a közeljövőben ne nevezzenek ki senkit ebbe a két tisztségbe. Ivan szerint Basescu csak időt akar nyerni a jelölési szabályok megváltoztatásával.

Basescu és a kormányzó szövetséget alkotó pártok különböző politikai családokba tartoznak, és konfliktusban állnak egymással. A Basescut támogató politikai oldal szerint a kormány célja saját befolyása alá vonni az ügyészség működését, míg a kabinet éppen Basescut vádolja azzal, hogy a vádhatóság az ő politikai céljainak megfelelően végezte tevékenységét az elmúlt években. Az elmúlt hat évben az Európai Bizottság rendszerint kedvezően ítélte meg a román vádhatóság működését.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: