2006-12-04 18:02:54• hírek • Szatmar.ro

Nem kizárt az előrehozott választás

 Az RMDSZ továbbra is támogatja a jelenlegi kormányt.

Együttes frakcióülés keretében elemezték hétfőn a Szövetség parlamenti képviselői a koalíciós együttműködést, miután tegnap, a Konzervatív Párt bejelentette: lemond kormányzati tisztségeiről.

A megbeszélést követő sajtónyilatkozatában Markó Béla szövetségi elnök kijelentette: a parlamenti frakciók úgy döntöttek, továbbra is támogatják a jelenlegi kormányt, az RMDSZ továbbra is része a jelenlegi koalíciónak. Egyrészt a csatlakozás időpontja előtt a legfontosabb a stabilitás biztosítása, kötelességünk biztosítani a kormány és a koalíció működését. Másrészt, január 1-je után, a kormányprogram újratárgyalásakor is a kormány működésének javítására törekszünk – fogalmazott a szövetségi elnök.

Az RMDSZ a kormány mielőbbi kiegészítését tekinti prioritásnak, valamint a jövő évi költségvetés megszavazását. Ez utóbbi kapcsán a Szövetség parlamenti képviselői fontosnak tartják a koalíciós egyeztetést a parlamenti többség biztosítása érdekében. Tény, hogy a kisebbségi kormány nagyon nehezen fog működni a következő hónapokban, minden kezdeményezés esetében külön tárgyalásokat kell majd folytatni.

Markó Béla a januári parlamenti vakáció időszakát alkalmasnak tartja a koalíciós tárgyalásokra, a kormányprogram újratárgyalására, az esetleges kormányátalakításra, a prioritások meghatározására, most azonban kizárólag Románia EU-csatlakozására kell összpontosítani – mutatott rá.

Újságírói kérdésre válaszolva, a szövetségi elnök leszögezte: jelen pillanatban lehetetlen a Szociáldemokrata Párttal való koalíciós együttműködés: „Azt kívánom az SZDP-nek, hogy próbáljon megerősödni a következő időszakban, szükség van a parlamentben az erős ellenzék álláspontjára, észrevételeire, azonban, ami bennünket illet, nem merült az együttműködés lehetősége.” A sajtónyilatkozat során a szövetségi elnök nem zárta ki az előrehozott választások lehetőségét sem. Úgy vélte, az RMDSZ-nek ezen a megmérettetésen is sikerül majd helytállnia.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: