2012-07-03 21:42:36• hírek • MTI

Rendkívüli ülésszak keretében váltották le Blagát és Anastasét

Victor Ponta beszél a parlamentben
Victor Ponta beszél a parlamentben
FRISSÍTVE: A román képviselőház leváltotta kedden este tisztségéből Roberta Anastase ellenzéki házelnököt, az ebből a célból összehívott rendkívüli parlamenti ülésszakon. A képviselőház jogi bizottsága - az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) képviselőinek távollétében - a házszabály korábbi megsértése miatti büntetésként kezdeményezte Roberta Anastase leváltását. A PDL-s házelnök leváltását a 311 tagú képviselőház 160 képviselője szavazta meg. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelen lévő 16 képviselője nem szavazott.

A román szenátus kedden leváltotta elnökét, az ellenzéki Vasile Blagát, miután a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) rendkívüli ülésszakot hívott össze e célból.

Az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) - amelynek elnöke maga Blaga - államcsínynek nevezte a rendkívüli ülésszak összehívását. Ez utóbbiról a kormánytöbbségű házbizottság döntött, viszont a PDL szerint rendkívüli ülésszakot csak a szenátus elnöke, vagyis maga Blaga hívhat össze. A leváltás mellett 70 szenátor szavazott, ehhez egyszerű többség, 63 szavazat is elegendő lett volna. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátorai nem szavaztak.
Ioan Oltean, a PDL képviselője bejelentette, hogy pártja alkotmánybíróságon fogja megtámadni Blaga leváltását, Blaga pedig büntetőjogi feljelentést tesz az ügyészségen.

A szenátusi elnöki posztra Crin Antonescu, az USL társelnöke volt az egyedüli jelölt, akit 73 szenátor szavazott meg, egy voksot érvénytelenítettek.
Blaga leváltása azért volt fontos az USL számára, mert Bukarestben nyílt titoknak számít, hogy az új baloldali kormány kezdeményezni fogja Traian Basescu államfő tisztségéből való felfüggesztését. Erről a parlamentnek kell szavaznia, a felfüggesztés esetén pedig a szenátus elnöke veszi át ideiglenesen az államfő szerepét korlátozott hatáskörökkel. Ezután népszavazáson döntenek az államfő leváltásáról. A Mediafax hírügynökség szerint az USL már ezen a héten kezdeményezheti Basescu felfüggesztését.

Az USL azzal indokolta Blaga leváltását, hogy megsértette a pártatlanság elvét. A baloldali kormány Roberta Anastase képviselőházi elnököt is le akarja váltani. Blaga és Anastase a Boc-kormány idején foglalta el a két házelnöki tisztséget, május elején azonban kormányváltás történt, és a baloldali Ponta-kabinet került hatalomra.
Az USL-es többség kedden a jogi bizottságban megszavazta Gheorghe Iancu ombudsman leváltását is, arra hivatkozva, hogy a PDL politikai érdekeit szolgálta. A tisztségviselő menesztését a kétkamarás parlament egyesített plénumának is jóvá kell hagynia.

A bukaresti parlament kedden megszavazta a román közszolgálati televízió és rádió élére jelölt személyeket. A televízió elnök-vezérigazgatói tisztségét ezentúl a román liberálisok által támogatott Claudiu Saftoiu tölti be, a rádiót pedig a szociáldemokraták által jelölt Ovidiu Miculescu vezeti.
A Demokrata Liberális Párt (PDL) kivonult a szavazás előtt, mivel a televízió igazgatótanácsában egyetlen helyet sem kapott. Emiatt a PDL vezetői bejelentették, hogy az alkotmánybírósághoz fordulnak. Szerintük még soha nem fordult elő Romániában, hogy egy ellenzéki pártot teljes mértékben kiszorítson a kormányoldal egy közszolgálati intézmény vezetőségéből.

A kormányzó USL azzal magyarázta a PDL "megbüntetését", hogy az elmúlt hat évben ők irányították az intézményt, amelyet csődbe vittek. A televízió ugyanis jelentős adósságot halmozott fel, évek óta veszteségesen működik.
A rádiót az elmúlt két évben Demeter András vezette, akit az RMDSZ jelölt a tisztségre. A rádiónak jó pénzügyi mérlege volt, ezért a parlament elfogadta az intézmény elmúlt éveire vonatkozó jelentést, így Demeter András megőrizhette funkcióját. Pénteken azonban lemondott, arra hivatkozva, hogy az intézmény évek óta alulfinanszírozott, és ő már minden törvényes eszközt kimerített, amely a rádió anyagi helyzetét stabilizálhatná.

A román alkotmánybíróság - keddi közleménye szerint - a Velencei Bizottsághoz és más európai intézményekhez fordult, mert az alkotmányosság felszámolására irányuló törekvésként értelmezi a bukaresti kormány ellene irányuló támadásait.
Victor Ponta kormányfő az utóbbi napokban több ízben kijelentette, hogy az alkotmánybíróság Traian Basescu befolyása alatt áll, akadályozza a kormány munkáját, és ezért az új kormánytöbbségnek megoldást kell találnia a testület összetételének megváltoztatására.

Rendkívüli ülésszak a parlamentben

Az alkotmánybíróság egyebek között az alaptörvénybe ütközőnek minősítette az egyfordulós, egyéni választókerületes többségi választási rendszer bevezetésére irányuló törvénymódosítást. A testület múlt heti állásfoglalásában leszögezte: az államfő feladata, hogy az országot képviselje az Európai Tanács ülésén - ezt figyelmen kívül hagyva mégis a miniszterelnök utazott el a brüsszeli csúcstalálkozóra.
Az alkotmánybíróság közleménye leszögezi, hogy a törvény értelmében az alkotmánybírák elmozdíthatatlanok, és a lecserélésükre irányuló törekvések súlyos támadást jelentenek a jogállamiság, a demokrácia és az ország nemzetközi megítélése ellen.

Csak a parlament vagy a nép dönthet Románia európai jövőjéről, és nem egyetlen intézmény, az elnöki hivatal - jelentette ki kedden a bukaresti parlamentben Victor Ponta, aki a múlt heti EU-csúcs következtetéseit ismertette. Beszéde alatt az ellenzéki PDL képviselői kivonultak az ülésteremből, sérelmezve, hogy a parlament leszavazta javaslatukat, miszerint nyílt ülésen számoljon be Ponta a csúcsról. A kormányfő beszédében kifejtette: sem ő maga, sem Basescu nem dönthetnek egymagukban Románia szuverenitása egy részének feladásáról, ami az EU-csúcs napirendjén szerepelt. Erről csak a parlament, vagy a nép dönthet - hangoztatta, hozzátéve, hogy ez utóbbi eset akkor állhat fenn, ha módosítják ilyen értelemben az alkotmányt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: