2011-09-30 16:59:28• hírek • MTI

Elena Udrea látogatása Székelyföldön

Elena Udrea román regionális fejlesztési és turisztikai miniszter a székelyföldi Hargita és Kovászna megyében tett látogatása során számos programtervet írt alá, amelyek a turizmus fejlesztését, egészségügyi és oktatási intézmények felújítását célozzák.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester az MTI érdeklődésére pénteken emlékeztetett: Udrea már többször járt e két, magyar többségű székelyföldi megyében, ahol megerősítette a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt kormányzó Demokrata Liberális Párt (PD-L) és a vele szorosan együttműködő Traian Basescu államfő szándékát a térség felkarolására. Elena Udrea ugyan nem erdélyi, de rendkívül nyitott a székelyföldi problémák iránt - mondta a polgármester. A miniszter asszony látogatásai révén sokszor adott lehetőséget a székelyföldi önkormányzati vezetők számára, hogy elmagyarázzák: mi történik abban a régióban, Székelyföld hogyan képzeli el a Románián belüli autonómiát.    

Antal Árpád megjegyezte, hogy pénteki sajtóértekezletén a miniszter tizenkétszer mondta ki a Székelyföld szót. (A helyiek számára ennek azért van jelentősége, mert sok román politikus szerint ilyen földrajzi egység nem is létezik.)  
A mostani látogatásnak számos konkrét eredménye volt. Csütörtökön Elena Udrea Hargita megyében járt. Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke egyebek között beszámolt a turizmus fejlesztését célzó beruházásokról, ilyen például a Székelyföldi Legendárium, a Székely kapuk útja, a Borvizek útja, és idesorolható a hegyi mentő közszolgálat, a biztonságos hegyi turizmust célzó fejlesztés, valamint a hagyományos népi fürdők felújítása.

Elena Udrea és Borboly Csaba aláírta a Virtuális barangolás történelmi emlékhelyeken című, illetve a csíkszeredai Régizene Fesztivál népszerűsítéséről szóló projekt finanszírozási szerződését. Az első projekt célja Hargita megye történelmi és építészettörténeti kincseinek bemutatása egy speciális képgenerálási technikával készült ismeretterjesztő szoftver és honlap segítségével. A Régizene Fesztivál népszerűsítésével a Hargita megyei turizmus fejlesztését és alapjai megszilárdítását szeretnék. Ennek eszközeként a minisztérium támogat minden olyan tevékenységet, amely a fesztiválhoz fűződik. Csíkszereda város is érintett a látogatás során aláírt szerződések egyikében, ott a városháza a központi park felújítására kapott minisztériumi támogatást. 

"Igyekszünk az idegenforgalomra összpontosítani, és egymást erősítő beruházásokat megvalósítani. A turisztikai stratégia szerint támogatni próbáljuk a kis- és középvállalkozókat, figyelemre méltó mindaz, amit e téren az elmúlt három évben elértünk Elena Udrea miniszter asszony segítségével" - mondta a sajtónak Borboly Csaba.
Elena Udrea a gyógykezelő központok felújításának fontosságát hangsúlyozva, rámutatott, hogy ez prioritás Románia turisztikai stratégiájában, amelyben kiemelt helyen szerepel Sulina, Herkulesfürdő és Borszék. A miniszter hangsúlyozta, a turizmus fellendítésével munkahelyeket teremthetnek a helyi fiatalok számára. 

Pénteken a miniszter Kovászna megyét kereste fel, Sepsiszentgyörgyön hét európai uniós szerződést írt alá. Antal Árpád tájékoztatása szerint ezek közül a legnagyobb az a 22 millió eurós pályázat, ami a Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház felújítását és különböző eszközökkel ellátást irányozza elő. További négy pályázat ugyancsak Sepsiszentgyörgyöt érinti. Az egyik tizenhét utca felújításáról, a másik a Bene-ház felújításáról, a harmadik Sugásfürdő település fejlesztéséről, bővítéséről, a negyedik pedig a Néri Szent Fülöp Iskola felújításáról szól. A Kovászna megyei önkormányzattal is szerződést írt alá a miniszter a leglátványosabb háromszéki turisztikai célpontok népszerűsítéséről, illetve egy inkubátorház felépítéséről Kézdivásárhelyen.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: