2013-11-04 18:45:42• hírek • MTI

Moldova: tízezrek az európai integrációért

Több tízezer fős tömeg tüntetett az Európai Unióhoz való közeledésért Moldova fővárosának utcáin vasárnap, néhány héttel a Keleti Partnerség csúcstalálkozója előtt.

"Moldováért és Európáért!" - skandálták a demonstrálók, valamint moldovai és európai uniós zászlókat lengettek. A rendőrség szerint 70 ezren vettek részt a rendezvényen, amelyet az Európa-párti kormánykoalíció három pártja szervezett.

"Az európai integráció lehetőséget nyújt számunkra gazdaságunk újraindítására és a nép életminőségének emelésére (...) az ország újjáépítéséről van szó" - mondta Nicolae Timofti moldovai államfő.

A tömegdemonstrációt néhány héttel a november 28-29-i vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozó előtt tartották, amelyen a tervek szerint aláírják az EU és Moldova közötti társulási szerződést.

Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes chisinaui látogatásán óva intette Moldovát attól, hogy közeledjen az Európai Unióhoz, mondván, örökre elveszítheti az ellenőrzést a Dnyeszteren túli szakadár terület fölött, valamint ebben az esetben a mostaninál csak sokkal drágábban tud majd energiát vásárolni Oroszországtól.

A négymilliós lakosságú Moldova 1991-ben, a Szovjetunió szétesésekor nyerte el függetlenségét, és ma Európa egyik legszegényebb állama. Az ország erősen exportfüggő - egyik fontos kiviteli cikke a bor -, és rá van utalva az Európában dolgozó moldovaiak hazautalásaira.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: