2013-03-25 14:34:29• hírek • MTI

Basescu búcsút intett a neki hátat fordító PDL-nek

Küszöbön álló pártszakadásról és az államfő újabb felfüggesztésének lehetőségéről írtak hétfőn a román lapok azzal összefüggésben, hogy Traian Basescu államfő szombaton búcsút intett az "elnöki pártként" emlegetett Demokrata Liberális Pártnak (PDL).

Az elnök videoüzenetben közölte, hogy végleg szakít egykori pártjával, miután a PDL országos értekezlete nem az általa nyíltan támogatott Elena Udreára bízta az ellenzékbe szorult párt újjáépítését, hanem a korábbi pártelnöknek, Vasile Blaganak szavazott - szoros versenyben - ismét bizalmat.

A kormányon lévő Szociálliberális Szövetséghez (USL) közel álló Jurnalul National cikkírója szerint Blaga valójában Basescu felett aratott győzelmet, akinek így saját pártja is hátat fordított. A szerző biztosra veszi, hogy Basescu "karmesteri pálcája" alatt egy másik párt építésébe kezdenek az Elena Udreát támogató vesztesek, tovább forgácsolva a jobboldali ellenzéket.
A kormánnyal és ellenzékkel is kritikus Gandul tudni véli, hogy Udrea és támogatói a PDL megyei szervezeteinek egynegyedének elszakítását, valamint saját parlamenti frakció létrehozását tervezik, és Emil Boc volt miniszterelnököt tennék meg új pártjuk mentorává. A cikkíró azonban úgy véli, hogy ezzel az elképzeléssel éppen Bocnak lehetnek fenntartásai, aki békíteni próbálta a szemben álló feleket, és nincsenek olyan ambíciói, hogy induljon a 2014-es államfőválasztáson.

A jobboldali Evenimentul Zilei vezércikkírója megalapozatlannak tartja azt, hogy egyes USL-s politikusok (közöttük Radu Stroe belügyminiszter) újból Basescunak az elnöki tisztségből való felfüggesztését követelték, alkotmányellenesnek minősítve érintettként való beavatkozását egy politikai párt életébe. A szerző ugyanakkor kifejti: a román pártpolitika megszabadult egy illúziótól, hiszen a PDL választási eredményeinek ingadozása eddig az államfő népszerűségét és nem saját politikai támogatottságát tükrözték.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: