2010-05-06 19:49:23• hírek • Szatmár.ro

Basescu: brutális megszorítások

Ahol csak lehet, faragnak
Ahol csak lehet, faragnak

Traian Basescu államelnök közölte: a nyugdíjakat 15 százalékkal, a közalkalmazotti fizetéseket 25 százalékkal, a munkanélküli segélyeket pedig 15 százalékkal vágják meg.  A bércsökkentéseket június elsejétől léptetik érvénybe.

Traian Basescu államelnök csütörtök este bejelentette, hogy a rendszerváltás utáni legnagyobb megszorításokat viszi véghez a Demokrata-Liberális Párti Emil Boc kormánya. Az államelnök elmondta, a költségvetés 28 százalékát teszik ki a közalkalmazotti fizetések, míg a GDP 12 százaléka  szociális kiadásokra megy el, ami az állami költségvetés 35 százalékát jelenti. Összesen tehát 62 százalékot fordítanak e két területre, így  - véli az államelnök - lehetőség sincs arra, hogy megfelelő támogatás jusson iskolákra, kórházakra, infrastruktúrára.

Traian Basescu szerint a fenti számítások arra a következtetésre vezettek, hogy ez a két terület komoly átszervezésre szorul. A nyugdíjakat ezért 15 százalékkal, a közalkalmazotti fizetéseket 25 százalékkal, (beleértve a minimálbéreket is), a munkanélküli segélyeket pedig 15 százalékkal vágják meg. Az államelnök szerint ezáltal nem válik szükségessé az értéknövelési adó és az egységes adókulcs növelése, legalábbis egyelőre.

Gazdasági szakemberek szerint ezek csak az első intézkedések, és további megszorításokra lehet számítani. Az ellenzéki pártok szerint, a Kormány és az államelnök képtelen megállítani a gazdaság válságot. A Szociáldemokrata Párt elnöke, Victor Ponta elmondta, akárcsak a görög kormány, a román is hazudott az ország valós helyzetéről, és a szociálisan nehéz helyzetben lévőkön próbálják lefaragni az ország adósságait.

Kormány-közeli források még ennél is drámaibb lépéseket jósolnak: jövő évig több mint száznegyvenezer közalkalmazottat tesznek utcára, hogy tartani tudják a személyi kiadásokra vállalt szintet. A Mediafax úgy tudja, a közalkalmazottak száma ezáltal tíz százalékkal fog csökkenni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: