2009-12-06 23:45:47• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Basescu biztosra veszi saját győzelmét

Traian Basescu vasárnap este biztosra vette, hogy a szavazatok hivatalos összeszámlálása az ő győzelmét igazolja majd az elnökválasztáson.

Miután az urnazárás után közzétett exit-poll adatok ellenfelének, a szociáldemokrata Mircea Geoanának a győzelmét jelezték, Basescu híveinek társaságában, egyenes adásban elhangzott beszédében biztosra vette, hogy a vasárnap este 9 órától a hivatalos szavazatszámlálás lezárásáig tartó időszakban kiderül a valóságos eredmény, amely az ő győzelmét mutatja majd ki.

Utalt a televízióadók "manipulációjára", kimondatlanul is érzékeltetve, hogy a képernyőkön közzétett adatokat szerinte megcáfolja majd az Országos Választási Iroda (BEC) által nyilvánosságra hozandó eredmény. Basescu ezúttal is azt mondta: a televíziós "torzítások" mögött az általa sokszor támadott két médiamágnás, a Realitatea hírtelevíziót birtokló Sorin Ovidiu Vantu és az Antenna3 hírtelevízió tulajdonosa, Dan Voiculescu áll.

A második mandátumáért versenybe szállt jelenlegi államfő az öt évvel ezelőtti elnökválasztást említette példaértékű előzményként. Emlékeztetett, hogy 2004-ben is az exit-poll eredmények ellenfelének diadalát jelezték, a szavazatszámlálás után azonban kiderült, hogy ő nyert. Basescu szerint ez most is így lesz. Azzal érvelt, hogy a mostani exit-poll eredmények még az este hét órás állapotot tükrözték, a két jelölt becsült eredményei rendkívül csekély százalékarányú különbséget tükröztek.


Traian Basescu magabiztosan nyilatkozik
Traian Basescu magabiztosan nyilatkozik



Basescu, akárcsak az őt támogató Demokrata Liberális Párt (PD-L) elnöke, Emil Boc azzal is alátámasztotta véleményét, hogy - mint mondták - még be kell érkezniük a külföldön szavazók eredményei is. Boc szerint a "diaszpóra" százezernyi voksában rejlik Basescu győzelme. A külügyminisztérium adatai szerint egyébként mintegy 108 ezer román állampolgár élt külföldön szavazati jogával. Adriean Videanu, a PD-L alelnöke ráadásul vasárnap késő este bejelentette: a saját pártja által végzett párhuzamos szavazatszámlálás során a voksok csaknem 75 százalékos feldolgozottsága alapján Basescu vezet 50,6 százalékos aránnyal.

Basescu nagyra értékelte, hogy több mint ötmillió román állampolgár szavazott rá, olyan jövőre voksolva ezzel, amely egy idő után felvirágoztatná az országot. "Nincs más változat, csak az általam javasolt program" - mondta az elnök.
Mircea Geoana és hívei mindenesetre kész ténynek veszik győzelmüket, annyira, hogy a szociáldemokrata pártelnök jelezte: a napokban meg is alakul az új kormány, amelyet Klaus Johannis, Nagyszeben németajkú polgármestere vezet majd. Johannis maga is jelezte, hogy már hétfőn meg akarja kezdeni kormányalakítási tárgyalásait.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: