2014-01-07 10:06:07• hírek • MTI

Basescu: biztosított az igazságszolgáltatás függetlensége

Traian Basescu államfő szerint biztosított az igazságszolgáltatás függetlensége, és arra bíztatta a bírákat és az ügyészeket, hogy tartsák távol magukat a politikusoktól.

Basescu hétfőn beszélt erről a Legfelső Bírói Tanács ülésén, amely megválasztotta az új elnökét. Romániában az igazságszolgáltatás szakmai grémiuma minden évben új elnököt választ. A hétfői voksolás nyomán Adrian Bordea bíró lett a testület elnöke tizennégy támogató szavazattal. A grémium három tagja ellene voksolt, egy pedig tartózkodott.

Az államfő sikeresnek nevezte a bírói testület elmúlt egyéves tevékenységét. Mint mondta, a bírói tanács elvégezte a dolgát, így az év végi mérleg kedvezőnek értékelhető.

Kifejtette: annak ellenére, hogy a közéletben sokan tartanak az igazságszolgáltatás függetlenségének korlátozásától, a jelenlegi törvények ezt nem teszik lehetővé. "Bármilyen sokat vizsgálom a jogi keretet, én nem látok egyetlen olyan elemet sem, amely megerősítené ezt, sőt, a mostani jogszabályok szavatolják ezt a függetlenséget" - mondta Basescu.

Az államfő szerint egyedül a vezető ügyészek kinevezését kell megváltoztatni úgy, hogy ebben a folyamatban ne legyen szava a kormánynak, és kizárólag a bírói tanács javasoljon jelölteket a vezető ügyészi tisztségekre. Basescu szerint a román igazságszolgáltatás függetlensége jelenleg csak ezen az egy ponton sérülékeny.

A 2004 óta második elnöki mandátumát töltő Basescu az elmúlt kilenc évben egyik legfőbb céljának tekintette az igazságszolgáltatás reformját, a korrupció visszaszorítását. Államfőként utoljára vett részt a bírói testület éves tisztújító ülésén.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: