2010-07-07 17:01:18• hírek • Impulzus.ro

Basescu: becsaptuk a nyugdíjasokat!

A román államfő szerint az áfa megemelésével csak becsapták a nyugdíjasokat, ám az igazi problémát nem tudták orvosolni. Basescu szerint új bankkölcsönt csak akkor van értelme felvenni,a mennyiben azt befektetésekre tudja költeni a kormány.

„Nem támogatom az áfa megemelését. Szerintem hiba, hogy a kormány nem ott hajtja végre az operációt, ahol a költségvetés legnagyobb rákfenéje található. Ez pedig az állam által fizetettek rendkívül magas aránya", jelentette ki Traian Basescu államfő szerdán a közszolgálati rádiónak adott interjújában.

Románia első embere inkább a jövedelmek 16%-os megadóztatását javasolja, beleértve a nyugdíjakat is. „A nyugdíjcsökkentés alternatívája a nyugdíjak megadóztatása. Nem azt mondom, hogy a nyugdíjasok jövedelme elegendő, de a 2007-es statisztikai adatok szerint a körükben 15%-os a szegénység, míg a fiatalok körében ez a szám eléri a 37%-ot."

Basescu szerint a következő évben fontolóra kéne venni a jövedelmek megadóztatását, mintsem újabb adóemelésre kerüljön sor, amit idén is a „demagógok" váltottak ki: „Amikor kialkudtuk a Nemzetközi Valutaalapnál, hogy ne legyen adóemelés, akkor a demagógok azt szónokolták, hogy a fizetések és a nyugdíjak csökkentése szemétség. Most, hogy ezt megakadályozták, ugyanazok a demagógok azért kiabálnak, mert megemeltük az adót", értetlenkedett az államfő.

Ami a 2011-es év perspektíváit illet, Basescu nem zárja ki egy újabb szerződés megkötését a Nemzetközi Valutaalappal. Ez szólhat egy kölcsönszerződésről vagy esetleg egy készenléti alap, ún. Precautionary Agreement létrehozásáról. Bár a politikus szerint ez utóbbi lenne a kedvezőbb, ez csak akkor jöhet létre, ha az állam bevételei fedezik a kiadásait. Ellenkező esetben ugyanis újabb kölcsönöket kell felvennie az országnak. Ez csak akkor kerülhető el, ha sikerül csökkenteni a közalkalmazottak számát.


 Nem lett csökkentés, de így sem lesz jobb a nyugdíjasoknak
Nem lett csökkentés, de így sem lesz jobb a nyugdíjasoknak


„Most becsaptuk a nyugdíjasokat. Igaz ugyan, hogy nem csökkentettük a nyugdíjakat, de az adóemelést követő infláció miatt így is, úgy is kivesszük a pénzt a zsebükből. Ezzel nem oldottunk meg semmit: megemeltük az adót, de nem csökkentettük a kiadásokat. Azért emeltük meg az adót, hogy populista módon fenntartsuk a szociális juttatásokat", mondta Basescu.

Az államfő szerint ahhoz, hogy 2011 januárjától hatályát veszítse a közalkalmazottak fizetésének csökkentését eredményező törvény, az állami alkalmazottak számát 20-25%-al csökkenteni kell. „Kölcsönt ugyanis csak abban az esetben érdemes felvenni, amennyiben a kormány ezt beruházásokra fordíthatja", tette hozzá.

Basescu szerint a legnagyobb tékozlást 2007-2008-ban produkálta a román kormány. „A pártok akkor csak azzal törődtek, hogy megnyerjék a küszöbön álló választásokat", mondta.

Talán nem véletlen, hogy az államfő pont ezt a periódust határozta meg minden baj okozójának, hiszen ez egybeesik D.A.-koalíció felbomlásával, amikor a háttérből a Basescu álta vezetett PDL kilépett a kormányból. Ám államfői minőségében Basescu akkor is Románia első embere volt...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: