2009-12-14 19:25:37• hírek • MTI

Basescu az elnök, nem lesz újabb forduló

A romániai alkotmánybíróság jóváhagyta az elnökválasztás eredményét, és elutasította a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) azt a kérését, hogy ismételjék meg a választás december 6-án tartott második fordulóját.

Ez azt jelenti, hogy Traian Basescu töltheti be újabb öt évig a köztársasági elnök tisztségét.
Román tömegtájékoztatási eszközök az alkotmánybíróságtól származó "hivatalos forrásokra" hivatkozva adták hírül, hogy a taláros testület elutasította a PSD kérését, miszerint "választási csalások" miatt írják ki újra a második fordulót. A szociáldemokraták Mircea Geoanát támogatták, aki csupán 70 ezer szavazattal maradt alul a Demokrata Liberális Párt (PD-L) színeit képviselő Basescuval szemben.

A döntés nem okozott nagy meglepetést Bukarestben, hiszen korábban az Országos Választási Iroda (BEC) újravizsgálta az érvénytelennek nyilvánított szavazatokat. Ezek között 2247 olyan voksot találtak, amelyeket a szavazóbiztosok a választás éjszakáján tévesen érvénytelenítettek. Az újravizsgálás következtében érvényesnek nyilvánított és újraszámolt pótlólagos szavazatok többségét Basescura adták le, ő 1260-at kapott, Geoana 987 voksot gyűjtött.

A Demokrata Liberális Párt a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) szeretne kormánykoalíciót kötni. A PD-L hétfőn elfogadott határozatában leszögezte: politikailag és erkölcsileg egyaránt őt és Basescut illeti meg az a jog, hogy miniszterelnök-jelöltet nevez meg. A kormányfői tisztség nem képezheti alku tárgyát.
Az RMDSZ vezetői december 6. óta hivatalosan már háromszor is tárgyaltak a demokrata párti vezetőkkel. Az RMDSZ jelezte, hogy kész kormányra lépni megfelelő feltételek megléte esetén. A PD-L és az RMDSZ alkotta esetleges koalíció azonban csak a liberálisokkal együtt alkotna stabil parlamenti többséget.


Basescu az elnök, ez már végleges
Basescu az elnök, ez már végleges


A PNL országos vezetőségi testülete is ülésezett hétfőn. Elhatározták, hogy valamennyi parlamenti erővel tárgyalásokat kezdeményeznek egy kormánykoalíció létrehozásáról. A liberálisok azonban határozottan elutasítják, hogy ez a koalíció a PD-L körül jöjjön létre. Ráadásul csak liberális párti miniszterelnököt vagy olyan közmegbecsülésnek örvendő, politikailag független kormányfőt fogadnak el a kormány élére, aki szavatolja az államfő és a parlamenti pártok közötti politikai egyensúlyt.

A liberálisok már többször is leszögezték, hogy nem kívánnak olyan kormány tagjává válni, amely Basescu "bábkormánya". Romániát október óta ügyvivő kabinet irányítja, miután a parlamentben megbukott az Emil Boc vezette demokrata párti kisebbségi kormány.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: