2012-07-12 09:51:10• hírek • MTI

Basescu az alkotmánnyal kampányol

Az alkotmányt választotta kampánya jelképéül a tisztségéből felfüggesztett Traian Basescu államfő, aki szerda este egy utcai sajtóértekezleten ismertette népszavazási kampánystratégiáját. Leváltásáról referendumot írtak ki július 29-ére.

Basescu kampányát egy erre a célra bérelt házból irányítja, és hívei - főleg a jobbközép Demokrata Liberális Párt (PDL) aktivistái - segítik ebben. Miután a narancssárga hőségriasztás ellenére újságírók és operatőrök hada lesi minden mozdulatát az utcán, Basescu ásványvizet, gyümölcsöt, kerti székeket és napernyőt hozatott a sajtósoknak. Megmutatta nekik kampányszékházát, de első sajtóértekezletét - helyszűke miatt - az utcán tartotta meg. Díszletképpen a román alkotmányt könyv formájában ábrázoló óriásplakátot feszítettek ki a ház előtt. Basescu ez előtt beszélt.

Kijelentette: meg akarja nyerni a népszavazást, bár tudja, hogy nincs sok esélye rá. Arra épít, hogy a választók nem fogadják el a becstelenséget, márpedig szerinte a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) politikusai nemcsak az eltávolítását készítették elő becstelenül, de még Brüsszelnek is hazudnak. Victor Ponta miniszterelnök azt állította brüsszeli tárgyalópartnereinek, hogy a parlamentet kell összehívni a referendumtörvényről szóló alkotmánybírósági döntés életbe léptetéséhez - fejtette ki.

Az alkotmánybíróság arról döntött, hogy nem lehet eltörölni az érvényességi küszöböt.
"Románia 2004 óta nem hazudott Európának. Úgy látom, Ponta úr a becstelenséget most Brüsszelig vitte. Azt hiszi, még mindig működik az, hogy mást mond itthon, és mást Brüsszelben. Ez ma már nem megy" - jelentette ki Basescu.
A felfüggesztett elnök elmagyarázta, hogy a választási küszöböt eltörlő kormányrendeletet a kormánynak kellene megsemmisítenie ahhoz, hogy a hatályos szabályozást összhangba hozza az alkotmánybírósági határozattal. A taláros testület kedden kimondta: a népszavazás érvényességéhez a választói névjegyzékben szereplők legalább felének az urnák elé kell járulnia. Ez több mint kilencmillió polgárt jelent.
A Basescu elmozdítását kezdeményező USL attól tart, hogy alacsony részvételi arány esetén érvénytelen lesz az államfő leváltásáról rendezendő népszavazás, és Basescu visszatér az elnöki hivatalba. Emiatt próbálkoznak olyan jogi megoldást találni, amely eltörli, vagy legalábbis leszállítja a referendum érvényességi küszöbét.

2007-ben, mikor először próbálták meg leváltani Basescut, a népszavazáson nyolcmillió ember járult az urnákhoz, közülük hatmillió őt támogatta. Akkor nem volt hatályos érvényességi küszöb. Az erre vonatkozó szabályozást az akkori Tariceanu-kormányzat szintén menet közben, az államfő felfüggesztése után változtatta meg.
Basescu szerdán elmondta, tisztában van azzal, hogy sokan lehetetlen vállalkozásának tartják a többség támogatásának megszerzését a referendumon, neki mégis ez a célja.

"Abban bízom, hogy a választók nem akarnak bűnrészesek lenni a becstelenségben, és tisztességesek lesznek velem. Én is tisztességes voltam velük, amikor őszintén el kellett mondani, hogy a válságintézkedések elkerülhetetlenek. Fontos, hogy tudják: nem az elnöki székért, hanem elvekért harcolok. Akárcsak a legutóbbi elnökválasztás alkalmával, mindent egy kártyalapra, az alkotmányra teszek fel" - mondta Basescu. (Románul ez a mondat szójátékra épül: a "kártya" és a "könyv" is "carte".)

A PDL bejelentette, hogy három nagygyűlést rendez Basescu támogatására július 29-éig. Az elsőre szombaton Kolozsváron kerül sor, majd Jászvásár (Iasi) és Bukarest következik. A PDL azt kérte híveitől, hogy fehérbe öltözve fejezzék ki a jogállamért érzett aggodalmukat, jelszavuk pedig az legyen: "idén nyáron fehér a viselet".
Az USL Basescu leváltásáért kampányol: ők hét-nyolc nagygyűlést ígérnek híveiknek az ország különböző nagyvárosaiban. Liviu Dragnea szociáldemokrata főtitkár kedden bejelentette, hogy aktivizálják az USL teljes helyhatósági kampánystábját, mások között azt a húszezer önkéntest, aki a szavazás napján sms-ben küld gyorsjelentést a részvételi adatokról a kampányközpontba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: