2013-11-13 09:48:04• hírek • MTI

Basescu: az USL miatt késik a schengeni csatlakozás

Traian Basescu jobboldali államfő a szociálliberális kormánytöbbséget tette felelőssé kedden az ország schengeni csatlakozásának késéséért, rámutatva, hogy pozitív igazságügyi országjelentésre lenne szükség az Európai Bizottság (EB) részéről ahhoz, hogy Romániát felvegyék a belső határellenőrzés nélküli övezetbe.

Ezzel arra utalt, hogy több uniós tagállam a korrupció megfékezésétől tette függővé Románia schengeni csatlakozásának jóváhagyását. Az EB az Együttműködési és Értékelési Mechanizmus (CVM) keretében követi figyelemmel a román igazságszolgáltatás reformját, amelyről rendszeresen országjelentéseket tesz közzé.

"Nem vagyok túl optimista, mert sem a kormány, sem a parlament nem brillírozik a jogállamiság betartása terén: a kormányban továbbra is ott vannak a büntetőeljárás alatt álló miniszterek, a parlament már vagy három-négy ízben elutasította, hogy tagjai ellen ügyészségi vizsgálat induljon" - mondta az államfő.

Basescu újságírók kérdésére reagált így, miután kedden José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, a legnézettebb francia kereskedelmi televíziónak, a TF1-nek úgy nyilatkozott, jövőre sem Bulgária, sem Románia nem lép be a schengeni övezetbe.

Az elnök ugyanakkor rámutatott: pontatlanul idézik Barrosót, aki szerinte nem 2014-ről, hanem 2014 január elsejéről beszélt.

Crin Antonescu, a kormányzó Szociálliberális Szövetség (USL) liberális társelnöke úgy reagált: nem egy egyszerű megállapítást várt volna az EB elnökétől, hanem azt, hogy fellépjen a Romániát ért "igazságtalanság" ellen.

A külügyminisztérium közleménye szerint Barroso valójában megerősítette az EB azon álláspontját, miszerint Románia és Bulgária teljesíti a schengeni csatlakozás feltételeit és az idézett nyilatkozatában bírálta azt, hogy a két ország felvételét rendszeresen összemossák a bevándorlás témájával és a munkaerő szabad vándorlásával.

A külügy ezért bízik abban, hogy az Európai Bizottság továbbra is korrekt módon viszonyul Románia schengeni csatlakozásának kérdéséhez.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: