2014-07-03 15:34:51• hírek • MTI

Basescu: aljas kompromisszum a PDL-PNL összefogás!

Traian Basescu államfő "aljas kompromisszumnak" nevezte azt, hogy korábbi pártja, a Demokrata Liberális Párt (PDL) azzal a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) készül egyesülni, amely két éve - a jogállamiságot szerinte sértő intézkedésekkel - megpróbálta eltávolítani őt a hatalomból.

A hivatalából decemberben távozó Basescu védnökségével alakult Népi Mozgalom Párt (PMP) az államfő felfüggesztésének második évfordulója alkalmából kerekasztal-beszélgetést rendezett csütörtökön a parlamentben "Demokrácia és jogállamiság Romániában" címmel.

A jobboldali elnök első ízben kommentálta a PNL és PDL összeolvadási tervét. A két nagyobb ellenzéki párt azt reméli, hogy így esélyes jelöltet indíthat a novemberi elnökválasztáson a kormányzó szociáldemokratákkal szemben, de a jobboldali összefogásba nem hívták meg a PMP-t, amely a voksok hat százalékát szerezte meg a májusi európai parlamenti választáson.

Basescu ismét meghiúsult államcsínynek minősítette azt, hogy 2012 júliusában az akkor kormányon lévő, a PNL-t is magában foglaló Szociálliberális Szövetség (USL) leváltotta az ombudsmant, a kétkamarás parlament házelnökeit, és több jogszabályt módosított, hogy megkönnyítse az államfő felfüggesztését, illetve érvényesítse az elnök leváltásáról rendezett, az alacsony részvétel miatt érvénytelennek bizonyult népszavazást.

A távozó államfő szerint is szükség lenne egy jobboldali összefogásra a Victor Ponta vezette Szociáldemokrata Párttal (PSD) szemben, de a PNL-nek előbb nyilvános "megbánást" kellene tanúsítania a 2012 nyarán történtekért.

Basescu szerint szükség van a PMP-re, mint olyan erőre, amely folytatja az állam korszerűsítésére, a jogállamiság megerősítésére irányuló programját, és amelyet nem sároznak be az utóbbi 25 év megalkuvásai.

A novemberi közvetlen államfőválasztáson dől el, ki lesz a második mandátumát decemberben befejező Basescu utóda az elnöki hivatal élén a következő öt évben.

A PDL és PNL azt tervezi, hogy még júliusban megnevezi a jobboldali összefogás jelöltjét.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: