2010-11-19 16:25:12• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Basescu a rendőrség átszervezését kéri

A rendőrség és a belügyminisztérium átszervezésére szólította fel Traian Basescu román államfő a kormányt, miután több botrány tört ki az elmúlt időszakban a román rendőrség kötelékében.

A román média pénteken egy televíziós interjúban elhangzott nyilatkozatát idézte a román államfőnek. Basescu kijelentette: a rendőrség olyan intézménnyé vált, amely a maffia típusú bűnszövetkezeteket pártolja Románia egyes megyéiben.
Az államfő bírálatát az váltotta ki, hogy a kelet-romániai Piatra-Neamt városban egy nemrég börtönből szabadult személy fényes nappal a város központjában agyonlőtte a település egyik közismert uzsorását.

A botrány azt követően került a kormány figyelmébe, hogy a Neamt megyei rendőrfőkapitány védelmébe vette a kivégzett személyt, akiről a média azt írta, hogy egy bűnszövetkezetnek volt a tagja. A rendőrfőkapitány arra hivatkozva tette ezt, hogy a fegyveres támadás áldozatát jól ismerte, mivel családi barátja volt. A leváltással fenyegetett rendőrfőkapitány védelmére kelt több rendőrkollégája is, akik az utcára vonulva fejezték ki szolidaritásukat felettesükkel

Basescu élesen bírálta emiatt a rendőröket. Szerinte azért van szükség az átszervezésre, mert a kékruhások körében "megroggyant a fegyelem". Hozzátette: a rendőrség korábban figyelmeztetést kapott a hírszerzéstől, hogy a különböző bűnszövetkezetek közötti nézeteltérések fegyveres konfliktusokká fajulhatnak, de nem tettek semmit a megelőzés érdekében. Basescu egy évet adott a belügyminiszternek az átszervezés végrehajtására.

Az utóbbi időben több nagy visszhangot kiváltó rendőrtüntetés volt Romániában. Szeptember végén a magasabb béreket követelő kékruhások az elnöki hivatal előtt fejezték ki elégedetlenségüket. Sapkájukat a hivatal udvarára hajították, és kemény szavakkal szidalmazták Basescut. A tüntetés nyomán Vasile Blaga volt belügyminiszter lemondott, a csendőrség bukaresti vezetőjét is menesztették tisztségéből.


A rendőrség átszervezését kéri Basescu
A rendőrség átszervezését kéri Basescu


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: