2014-10-16 09:47:45• hírek • MTI

Basescu: a hírszerzés törvénytelenül járt el Ponta esetében!

Traian Basescu államfő szerint a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) megsértette az alkotmány összeférhetetlenségi előírásait, amikor 1997-ben (az elnök állítása szerint) beszervezte az akkor ügyészként dolgozó Victor Pontát, a jelenlegi kormányfőt.

Basescu szerdán a politikai játszmákba való beavatkozással vádolta meg a SIE ideiglenes vezetését, illetve volt igazgatóját, és kijelentette: meg kell erősíteni a titkosszolgálatok felügyeletét, mert azok "visszaélésre hajlamosak".

Az elnök egyszerű "karrieristának" nevezte Pontát, aki szerinte csak azért lépett be 27 évesen a SIE-hez, hogy külföldi rendezvényekre utazhasson.

Kifejtette: semmi akadálya nem lett volna annak, hogy Ponta feltüntesse önéletrajzában, hogy a hírszerzésnek dolgozott, ha beszervezésével nem sértették volna meg az alkotmányt.

Az államfő törvénycikkelyek sorát ajánlotta a sajtó figyelmébe, amelyek szerinte azt támasztják alá, hogy a SIE tevékenysége és aktív állománya ugyan államtitoknak minősül, de a volt ügynökök felfedését a törvény nem tiltotta: ezt szerinte csak Victor Ponta ügynökmúltjának leplezése érdekében, egy szabálytalan kormányhatározattal titkosították. Az elnök szerint a volt ügynökök felfedését tiltó határozatot törvénysértő módon, a Legfelső Védelmi Tanács megkerülésével fogadta el tavaly a Ponta-kormány.

Basescu azzal vádolta Teodor Melescanu volt SIE-igazgatót, hogy egy politikai játszma kedvéért besározta az "egyik legjobb" kémszolgálatot. Az elnök bemutatta a sajtónak azt a SIE-nek címzett hivatalos átiratot, amelyben tavaly novemberben arról érdeklődött a szolgálatnál, van-e a kormánytagok között korábbi SIE-ügynök. Mint mondta: Melescanu csúsztatott, amikor úgy állította be, hogy - jogtalanul - ügynöklistát kért volna tőle.

Az elnök szerint a kormánytagokra vonatkozó információt törvénysértő módon tagadták meg tőle, mert a jogszabályok csak a szolgálat "információforrásainak és módszereinek" kiadását tiltják, egyébként viszont az elnöknek minden államtitokhoz hozzáférése van.

Basescu szerdai sajtónyilatkozata alkalmával sem árulta el, honnan származik a kormányfő ügynökmúltjával kapcsolatos értesülése, ha nem SIE-től.

Az elnökválasztás előtt álló országunkban politikai vihart kavart a jobboldali elnök azon hétfői bejelentése, hogy az államfői tisztségre pályázó Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő a SIE ügynöke volt 1997 és 2001 között.
Ponta az elnök állításait "merő hazugságnak" nevezte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: