2014-01-17 10:25:08• hírek • MTI

Basescu a Moldovai Köztársaság európai integrációját sürgette

A Moldovai Köztársaság európai integrációját és Románia schengeni csatlakozását sürgette csütörtökön Traian Basescu a Herman Van Rompuy-jel, az Európai Tanács elnökével folytatott brüsszeli megbeszélésén - ezt maga az államfő közölte hazatérte után Bukarestben.

Basescu sajtóértekezletén elmondta: a Moldova európai közeledését fenyegető veszélyekre hívta fel az Európai Tanács elnökének figyelmét, rámutatva, hogy a Dnyeszteren túli szakadár területen kialakult helyzetet a nemzetközi közösségnek nem sikerült hatékonyan kezelnie. Basescu azt kérte, hogy az Európai Unió minél előbb írja alá a novemberben parafált társulási egyezményt a Moldovai Köztársasággal, hogy azt még a moldovai választások előtt ratifikálni lehessen.

Basescu reményét fejezte ki, hogy Románia még az idén, az ő elnöki mandátuma idején beléphet a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe. Mint mondta: azt kérte Rompuy-től, hogy idén legalább kezdjék el a több lépcsős csatlakozási folyamatot, azaz legalább a légi közlekedésben számolják fel a határellenőrzést.

Tekintettel arra, hogy több tagállam a korrupció elleni harc eredményeitől tette függővé hozzájárulását Románia schengeni csatlakozásához, Basescu felhívta az Európai Tanács elnökének figyelmét, hogy a román intézményrendszernek sikerült korrigálnia a politikai kisiklásokat. Példaként arra utalt: a parlament megszavazta ugyan a korrupt tisztségviselők felelősségre vonását megnehezítő törvénymódosítást, de azt az alkotmánybíróság elutasította, így nem léphet hatályba.

Basescu kifejezte reményét, hogy az Európai Bizottság soron következő, január végén esedékes igazságügyi országjelentése kiegyensúlyozott lesz, és előrelépést jelent Románia schengeni integrációja szempontjából.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: