2014-03-14 17:28:57• hírek • MTI

Basescu a Chevron és az ExxonMobil vezetőivel találkozott

A román elnöki hivatalban hivatalos találkozón fogadta Traian Basescu államelnök az amerikai Chevron és az ExxonMobil vállalatok vezetőit csütörtökön.

Az elnöki hivatalnak a két megbeszélésről kiadott közleménye szerint Basescu javasolta a Chevronnak, alkalmazzon minél több fiatal román szakembert. Emellett fontosnak nevezte a vállalatnak az amerikai palagáz kitermelésében szerzett tapasztalatát, amivel hozzájárulhat Románia energiabiztonságának szavatolásához.

Az ExxonMobil vezetői arról tájékoztatták Basescut, hogy új fúróplatformot állítanak fel a következő hónapokban, hogy megvizsgálják mekkorára becsülhető a Fekete-tenger romániai kontinentális talapzatán talált gázlelet. Az Exxon az osztrák OMV-vel együtt kapott engedélyt a nyersanyag kitermelésére, ami várhatóan 2020-ban kezdődik el.

Romániában tavaly és az idei év elején több tüntetés zajlott a palagáz-kitermelési tervek ellen. A leghevesebb ellenállás a kelet-romániai Pungesti községben volt, ahol a Chevron végzett próbafúrásokat az ottani palagáz mennyiségének felmérése érdekében. A helyi lakosok elfoglalták az amerikai vállalat birtokában lévő területet, ahonnan a rendfenntartó erők szorították ki őket. A tiltakozók éhségsztrájkot is tartottak.

A tüntetések miatt a Chevron leállította a próbafúrásokat. A Chevronnak Vaslui megyében négy fúrógépe van, egy ötödiket is elhelyezett volna Urdesti település mellett, de a román média szerint két nappal korábban a Vaslui megyei önkormányzat nem tudta kibocsátani a fúrógép felszereléséhez szükséges területrendezési engedélyt, mert a helyi polgármester nem járult hozzá az engedély kibocsátásához.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: