2010-11-12 11:03:06• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Kiadják Romániának Omar Hajszamot

Kölcsönös kiadatási szerződést írt alá Románia és Szíria, ennek nyomán lehetővé válik, hogy kiadják Bukarestnek a Romániában jogerősen elítélt szíriai-román állampolgárságú üzletembert, Omar Hajszamot.

A szerződés aláírását Traian Basescu jelentette be csütörtökön. A dokumentumot Bassár el-Aszad szír államfő közelmúltbeli romániai látogatása alkalmából írták alá.

A román igazságszolgáltatás Omar Hajszamot találta vétkesnek a 2005-ben Irakban elrabolt három román újságíró túszul ejtésében. A foglyokat sikerült kiszabadítani, de az ügy számos részletét azóta is homály fedi.
Annyi vált ismertté, hogy a román Szociáldemokrata Párthoz (PSD) közel álló, kettős állampolgárságú üzletember volt a szervező. Akkor őrizetbe vették, de egészségi állapota miatt szabadlábra helyezték, majd 2006 nyarán sikerült elmenekülnie Romániából.

A sajtó feltételezései szerint a meneküléshez hathatós támogatást kapott a román hatóságoktól is. Tény, hogy Basescu azonnal menesztette a román titkosszolgálatok akkori vezetőit. Hajszamot távollétében terrorizmus vádjával húszévi szabadságvesztésre ítélték.

George Maior, a román belföldi hírszerző szolgálat (SRI) igazgatója már szombaton kijelentette egy televíziós interjúban, hogy meggyőződése szerint Omar Hajszam Romániában fogja letölteni börtönbüntetését. A hírszerzés vezetője megerősítette, hogy az üzletember Szíriában tartózkodik.


Románia megbüntetheti az újságrók elrablóját
Románia megbüntetheti az újságrók elrablóját. Fotó: Realitatea.net


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: