2014-04-29 09:36:59• hírek • MTI

Basescu Putyin közbelépését sürgeti az EBESZ-misszió ügyében

Traian Basescu államfő felhívást intézett hétfőn Vlagyimir Putyinhoz, amelyben sürgette, hogy az orosz elnök is vesse latba befolyását az EBESZ kelet-ukrajnai missziójának zavartalan működése érdekében.

Az elnöki hivatal közleménye szerint az államfő aggodalommal értesült arról, hogy az ukrajnai Szlovjanszkban oroszbarát szakadár fegyveresek péntek óta fogva tartják az EBESZ több külföldi megfigyelőjét.

"Az EBESZ megfigyelők foglyul ejtése a helyzet rendezését célzó nemzetközi erőfeszítés elleni közvetlen támadás, illegális félkatonai erők törvénytelen cselekménye. Az a tény, hogy az elkövetők letartóztatott bűnözők szabadon bocsátásáról próbáltak alkudozni az állami hatóságokkal egy terrorista csoport által elkövetett túszejtésnek minősíthető" - érvelt az államfő.

Basescu szerint a mozgásszabadság mindennemű törvénytelen korlátozásáért, emberrablásért, békés civilek élő pajzsként való felhasználásáért az elkövetőket büntetőjogi felelősségre kell vonni az emberi jogok megsértése miatt.

"Románia elítél minden szeparatizmust, a politikai célok katonai nyomásgyakorlással való érvényesítését. Traian Basescu, Románia elnöke felhívást intéz Vlagyimir Putyinhoz, az Orosz Föderáció elnökéhez: ítélje el határozottan a Donyeck megyei illegális katonai jellegű cselekményeket és vesse latba minden befolyását az EBESZ kelet-ukrajnai missziójának zavartalan működése érdekében" - olvasható a román elnöki hivatal közleményében.

A szakadárok az EBESZ 13 német, svéd, lengyel, dán és cseh katonai megfigyelőjét ejtették foglyul pénteken a Donyeck megyei Szlovjanszkban, állítólagos meg nem engedett tevékenység, részben kémkedés vádjával. A csoporthoz tartoznak a megfigyelőket kísérő ukrán katonák is. Az egyik megfigyelőt, egy svéd állampolgárt cukorbetegségére való tekintettel vasárnap szabadon engedték.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: