2014-01-07 18:04:35• hírek • MTI

Vizsgálatot kezdeményeztek kedden Victor Ponta ellen

Vizsgálatot kezdeményezett kedden a bírák és ügyészek szakmai testületeként működő román Legfelső Bírói Tanács (CSM) Victor Ponta szociáldemokrata miniszterelnök ellen, amiért a politikus egy televíziós műsorban politikai elítéltnek, a jobboldali Traian Basescu államfő áldozatának nevezte a korrupcióért másodszor is bebörtönzött Adrian Nastase volt kormányfőt.

A CSM arra vár választ a testület vizsgálati részlegétől, hogy nyilvános kijelentésével Ponta megsértette-e az igazságszolgáltatás függetlenségét.
A feltételesen szabadlábon lévő Nastase hétfőn visszakerült a börtönbe, mivel egyik korrupciós perében újabb négyéves szabadságvesztésre ítélte őt a legfelső bíróság. Ezt Ponta igazságtannak minősítette és az ítélettel összefüggésben úgy vélekedett: Basescu büntetőjogi perekkel állt bosszút politikai ellenfelein.

Traian Basescu államfő kedden közleményben szólította fel a miniszterelnököt, hogy "azonnal hagyjon fel" az igazságszolgáltatás elleni támadásokkal, amelyek meglátása szerint komoly károkat okoznak az országnak az Európai Unióban és a NATO-ban. Az elnök ugyanakkor felkérte Pontát, hogy tartsa tiszteletben a kettejük között megkötött politikai társbérleti egyezményt, amelynek központi eleme az igazságszolgáltatás függetlenségének garantálása.
Ponta a keddi kormányülésen a sajtó jelenlétében úgy reagált: Basescu nem értette meg, hogy ő valójában ellene és nem az igazságszolgáltatás ellen harcol.

A CSM vizsgálati részlege elsősorban a bírák és az ügyészek ellenőrzésére hivatott, ha magatartásukkal, szakmai munkájukkal kapcsolatban kételyek merülnek fel. Az igazságszolgáltatás rendszerén kívül eső személyek esetében a CSM-nek nincs lehetősége szankciókat elrendelni, legfeljebb állásfoglalást tehet közzé arról, hogy a közéleti nyilatkozatok milyen mértékben tekinthetők az igazságszolgáltatásra nehezedő nyomásgyakorlásnak.

2012 szeptemberében - a vizsgálati részleg jelentésére hivatkozva - a román Legfelső Bírói Tanács megállapította, hogy Victor Ponta miniszterelnök megsértette az igazságszolgáltatás függetlenségét, és aláásta az igazságszolgáltatás egészébe vetett közbizalmat, amikor az államfő leváltásáról rendezett népszavazással összefüggésben az ügyészséget bírálta.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: