2009-11-05 15:24:13• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Basescu PD-L-párti kormányfőt ígér

Traian Basescu a hozzá közel álló Demokrata Liberális Párt (PD-L) soraiból kíván kormányalakítással megbízni egy politikust, és szívesen látna egy jobbközép koalíciót, amelyben a Nemzeti Liberális Párt (PNL) is részt venne - ezt maga az államfő erősítette meg csütörtökön a Realitatea rádióadónak adott interjújában.

Basescu csütörtök délután újabb konzultációkat kezd a parlamenti pártok küldöttségeivel, miután szerdán a törvényhozó testület nem fogadta el korábbi jelöltjének, Lucian Croitoru bankembernek a kormányát. A PNL a Szociáldemokrata Párttal (PD-L) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt továbbra is azt követeli, hogy az államfő Nagyszeben polgármesterének, Klaus Johannisnak adjon megbízást. Azzal érvelnek, hogy ők együtt 65 százalékos többséggel rendelkeznek a parlamentben, s ezt szerintük az államfő köteles lenne figyelembe venni.

Basescu ugyanakkor a Realitatea TV-csatornáján egy interjú keretében ismételten kifejtette: a romániai alkotmány pontosan meghatározza a parlament és az államfő hatáskörét, felelősségét. Nem tartja helyesnek, hogy az ellenzéki pártok álltak elő saját jelölttel, mivel az alaptörvény értelmében az államfő ad megbízást egy személynek, és a parlament majd annak a személyéről és az általa összeállított kormányról foglal állást.

Basescu úgy fogalmazott, hogy ő korábban "kompromisszumos" megoldást keresett. Mivel az ellenzék azt kérte, hogy a november 22-i elnökválasztásig független kormányfő vezessen egy szakértői kormányt, ő lemondott arról a szándékáról, hogy a PD-L-ből válasszon embert - fejtette ki. Annyi engedményt tett - mondta önmagáról Basescu -, hogy független személyt bízott meg kormányalakítással Lucian Croitoru bankember személyében, az ellenzék azonban jottányit sem volt hajlandó engedni saját álláspontjából, ragaszkodott Johannishoz.


Basescu tovább szítja a feszültséget: a politikai válság megoldása helyett inkább kampányol
Basescu tovább szítja a feszültséget: a politikai válság megoldása helyett inkább kampányol


Az államfő leszögezte: ezúttal nem fogja megadni számukra ezt az "ajándékot", most a parlamentben legtöbb mandátummal rendelkező pártból, azaz a PD-L-ből fog nem független személyt, hanem politikust jelölni. Nem volt hajlandó ugyanakkor megerősíteni azokat a híreszteléseket, amelyek szerint Vasile Blaga jelenlegi ügyvezető fejlesztési minisztert készül megbízni egy új csapat összeállításának feladatával. Úgy tűnik, az államfőnek egyelőre nem sikerül megtörnie az ellenzéki erők alkalmi koalícióját, a PNL ugyanis - az eddigi jelzések szerint - nem kíván együtt kormányozni a PD-L-lel.

Az ellenzéki pártok eddigi hajthatatlan álláspontja arra enged következtetni, hogy Basescu következő jelöltje sem lesz képes megszerezni a parlament bizalmát. Ez esetben viszont az elnökválasztásig bizonyosan Emil Boc korábban megbuktatott, jelenleg csak ügyvezetőként működő kabinetje marad a kormányrúdnál, az elnökválasztások megszervezése is az ő feladata lesz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: