2014-04-23 15:26:09• hírek • MTI

Basescu: Oroszország konfliktust és instabilitást gerjeszt a térségben!

Bukarest fenntartja kapcsolatait Moszkvával, de nem tekinthet el attól, hogy Oroszország konfliktust és instabilitást gerjeszt a Fekete-tenger térségében - hangsúlyozta Traian Basescu államfő szerdán az Adevarul portálnak adott, interneten közvetített interjújában.

"Mindig is korrekt kapcsolatra törekedtem az Orosz Föderációval, de ehhez mindkét félnek el kell ismernie a valóságot. Nem fog sem az orosz külügyminisztérium, sem Putyin elnök, sem Medvegyev kormányfő meggyőzni engem arról, hogy Oroszország a béke követe, az olajág hordozója ebben a térségben. Nem: Oroszország konfliktusokat gerjeszt és instabilitást" - jelentette ki Basescu.

Kifejtette: Oroszország egy instabilitási gyűrűt hozott létre a Fekete-tenger körül, a Krím félszigeten, a Hegyi-Karabah térségben, Abháziában, Dél-Oszétiában és a Dnyeszter-melléken.

"Ezeket a konfliktusokat Moszkvából lehet csak megoldani, de ugyanúgy robbantani is onnan lehet őket, akár egymás után, akár egyszerre, ahogy Moszkva politikai igényei megkívánják" - vélekedett az elnök.

Az orosz külügyminisztérium április elején csalódását fejezte ki az államfő Ukrajnával és a Krímmel kapcsolatos "sorozatos oroszellenes kijelentései" miatt. Moszkvában egyebek között azt nehezményezték, hogy Basescu országa NATO-csatlakozásának 10. évfordulóján azt mondta: Oroszország agressziót követett el Ukrajna ellen és megsértette az ország területi egységét garantáló, 1994-es budapesti memorandumot.

Erre utalva Basescu rámutatott: a csalódás kölcsönös. Hozzátette: ez nem jelenti azt, hogy megszakadt volna a kommunikáció a nagykövetségek szintjén.

Basescu arra is kitért, hogy Romániának javítania kell a tartalékosok mozgósíthatóságát, jelenleg ugyanis tartalékosainak jelentős része "Olaszországban, Spanyolországban, vagy Németországban dolgozik vendégmunkásként". Ugyanakkor kifejtette: nem hiszi, hogy Oroszország NATO-országot támadna meg. "Ez háborúhoz vezetne" - szögezte le az elnök.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: