2014-03-03 09:50:25• hírek • MTI

Basescu: Oroszország függessze fel a katonai műveleteit!

Románia felkéri az Orosz Föderációt, függesszen fel minden katonai műveletet Ukrajna területén és térjen vissza a kétoldalú egyezmények előírásaihoz, amelyek az orosz flotta szevasztopoli állomásozását szabályozzák - jelentette ki Traian Basescu államfő.

Az elnök szerint az Orosz Föderáció csapatai agressziót követnek el Ukrajna ellen. Úgy értékelte, hogy az Ukrajna függetlenségét és szuverenitását garantáló 1994-es budapesti memorandum aláíróinak - az Egyesült Államoknak, Nagy-Britanniának és Oroszországnak - kötelességük azonnal tárgyalásokat kezdeniük, hogy ismét érvényt szerezzenek a nemzetközi jognak.

Basescu vasárnap esti sajtóértekezletén úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai válság nem jelent közvetlen veszélyt Románia függetlenségére és területi épségére, de egy újabb "befagyott konfliktus" megjelenése a Fekete-tenger térségében középtávon az egész régió stabilitását veszélyeztetné és Románia biztonságát is fenyegetné.

Basescu azt kérte az ukrajnai román etnikumú állampolgároktól, hogy továbbra se vegyenek részt erőszakos cselekményekben. Románia elismeri az új ukrán vezetés legitimitását, amelytől elvárja a nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartását - tette hozzá.

Az elnök kijelentette: Janukovics elvesztette a 2010-es választásokon szerzett legitimitását azáltal, hogy éles tölténnyel a civil lakosságba lövetett és elhagyta az országot egy nehéz helyzetben. Janukovicsnak mielőbb le kell mondania, hogy megkönnyítse a belső helyzet és az orosz-ukrán nézeteltérések rendezését - állapította meg Basescu.

Az Oroszország elleni esetleges szankciókat firtató kérdésre Basescu azt mondta, hogy Románia szövetségeseivel összhangban fog cselekedni. A jóindulatú szolidaritási nyilatkozatokon túl az elnök szerint Kijevnek elsősorban az lenne sürgős, hogy egyezményt kössön a Nemzetközi Valutaalappal és a Világbankkal, ezáltal megelőzze az ország fizetésképtelenné válását és finanszírozni tudja az ukrán állam gyors korszerűsítésére irányuló reformokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: