2012-05-09 08:44:17• hírek • MTI

Basescu Hollandiát kérleli

Románia schengeni csatlakozásának támogatását kérte Hollandiától Traian Basescu államfő, aki kedden fogadta hivatalában a bukaresti holland nagykövetet.

Ebből az alkalomból Matthijs van Bonzel átadhatta megbízó levelét is, hiszen a decemberi kinevezése óta csak most fogadta őt először a román államfő. Holland források korábban azt állították, hogy Basescu szándékosan várakoztatja a nagykövetet, ezzel fejezve ki tiltakozását az ellen, hogy Hága megvétózta Románia és Bulgária schengeni csatlakozását.

A román elnöki hivatal közleménye szerint Basescu azt kérte a diplomatától, hogy Hollandia tartsa tiszteletben az Európai Tanácsban márciusban hozott döntést, miszerint szeptemberben határozzanak a schengeni tagállamok belügyminiszterei a két ország schengeni csatlakozásáról.

Van Bonzel arról biztosította Basescut, hogy nagyköveti mandátuma idején erősíteni fogja a két ország kapcsolatait, és elősegíti a román hatóságok és a holland parlament közötti párbeszéd kialakulását, hogy a hágai törvényhozói testületnek megszűnjenek a fenntartásai a két ország schengeni tagságával szemben.

Romániának és Bulgáriának már tavaly márciusban kellett volna csatlakoznia a schengeni övezethez, de ennek halasztását előbb Franciaország és Németország kérte, arra hivatkozva, hogy Bulgáriában és Romániában még igen elterjedt a korrupció. Ezt követően Finnország és Hollandia emelt kifogást, majd idén márciusban már csak egyedül Hága vétózta meg a két ország schengeni csatlakozását.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: