2012-03-31 15:46:48• hírek • Kocsis Zoltán

Bartók Bélára emlékeztek a Megyei Múzeumban

Kevesen tudják, hogy Bartók teljese neve Bartók Béla Viktor János volt. Ez ugyan nem, ezen kívül azonban minden fontos elhangzott a világhírű zeneszerzőről szombat délelőtt a Szatmár Megyei Múzeumban tartott emlékműsoron.

A Bertók Béla vezette Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület szervezésében kicsik és nagyok, művészek és műkedvelők emlékezhettek meg az 1881 március 25-én Nagyszentmiklóson, a mai Temes megyében született zsenire. Amint a zeneszerző életművét bemutató Gregorovics István tanár úr fogalmazott, „Bartók a magyar kultúra legkiemelkedőbb egyénisége. Azért, mert ő az, aki magyarként legtöbbet hozzá tudott tenni az egyetemes emberi kultúrához".

Az ünnepséget a Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület újonnan alakult kórusa nyitotta meg, melynek vezetője Fejér Kálmán, karmestere pedig Hencz József volt. Ezt követően Schuller Elza tanítványai mutattak be részleteket a Cantata Profana című kórusműből. Közben Savian Corina és Balaskó Balázs ifjú zongoristapalántái játszották el Bartók egy-egy művének részleteit a dugig megtelt előadóteremben.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: