2014-03-25 19:02:15• hírek • Póti Orsolya

Bartók Bélára emlékeztek

Bartók Béla születésének 133. évfordulója alkalmából szervezett ünnepséget kedd délután a Bartók Béla Hagyományőrző és Kulturális Egyesület. A rendezvény első felében Coca Gabriella előadására került sor, ezt követően pedig különféle zenés produkciókkal szórakoztatták a közönséget az egyesület tagjai.

Március 25-én, kedd délután Bartók Béla 133. születésnapját ünnepelte a Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület az Aurel Popp Zene- és Képzőművészeti Líceum dísztermében. A szép számban összegyűlteket Bertók Béla, az egyesület elnöke köszöntötte, majd Vajas Előd első osztályos diák népdalcsokrával vette kezdetét az ünnepség.

A népdalokat követően Szatmári Elemér osztotta meg gondolatait a nagy zongoraművészről, zeneszerzőről, népzenekutatóról, illetve a megemlékezésről, amelyet évről évre megrendez a hagyományőrző egyesület. A rendezvény egyik meghívottja, Coca Gabriella egyetemi tanár előadásából Bartók gyermekkora, ifjúkori évei, és zeneszerzői pályájának indulása elevenedett meg a hallgatóság előtt, valamint érdekességek hangzottak el Bartók nagy szenvedélyéről, a népdalgyűjtésről, zenei stílusáról, illetve műveiről, amelynek teljes jegyzékét Szőllősy András zenetörténész alkotta meg.

A megemlékezés az egyesület tagjainak - a diákok, tanárok és zenészek - műsorával lett teljes, hiszen a legszebb Bartók-művek csendültek fel. Propszt Karola VI. osztályos diák a Szonatinát adta elő zongorán, ezt követően a színjátszócsoport előadásában hallhattuk a Cantata Profanat, majd Papp Beáta énektanár népcsokorral állt színpadra. Székely Alpár hegedűművész Bartók román táncait adta elő Balaskó Balázs zongorakíséretében, ezt követően pedig Balaskó az Allegro Barbaro című művet játszotta el, melyet Bartók tulajdonképpen saját művészete paródiájának szánta.

A továbbiakban fellépett az egyesület citerazenekara, a Bartók Béla Népizenekar, László Zita színművésznő, valamint az egyesület kórusa, amely egy különleges népdalcsokorral zárta a rendezvényt.

Bertók Béla elnök a Szatmár.ro-nak elmondta, az egyesület hagyományos műsoraira idén is számíthatnak a szatmáriak, hiszen a tagok már készülnek az anyáknapi ünnepségre, amelyre május első felében kerül sor, valamint nem marad el az újkenyér ünnepe alkalmából szervezett műsor és a Luca napi rendezény sem. Az említetteken kívül meglepetés-programok is várják majd az érdeklődőket.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: