2011-10-15 12:25:13• hírek • Póti Orsolya

Bartók Béla égő világa tárult elénk

A Bartók Béla Hagyományőrző és Kulturális Egyesület meghívására október 15-én Dr. Csendes László tartott előadást Dolores Chelariu zongoraművész és Varga Zsuzsanna közreműködésével. A rendezvény keretében fellépett Bartók Béla Egyesület kórusa és népi zenekara.

Szombat délelőtt Bartók Béla, a 20. század egyik legnagyobb zeneszerzőjének, zongoraművészének és néprajzkutatójának világa tárult mindazok elé, akik részt vettek a Szatmári "Bartók Béla" Hagyományőrző és Kulturális Egyesület előadásán.

A rendezvény első felében az egyesület tagjai - szavalók, a kórus és a népi zenekar - léptek fel előadással, versekkel és nem utolsó sorban népdalokkal teremtve meg Bartók világát. Mindez bevezető volt Dr. Csendes László, a Bukaresti Zeneegyetem professzorának előadásához, aki szavakkal és zenével igyekezett bemutatni a neves zeneszerző égő világát, azaz a Bartókban lévő belső égést és azt a világégést, amit ő átélt.

Csendes középiskolás korában került el Szatmárnémetiből Kolozsvárra, onnan pedig Bukarestbe. Zenei tanulmányai során mélyrehatóan tanulmányozta Bartók munkáit gyermekdalaitól kezdve a rapszódiáin át. Varga Zsuzsannával, az "Aurel Popp" Zene- és Képzőművészeti Líceum diákjának közreműködésével Csendes hegedűn előadta Bartók néhány gyermekdalát, majd feleségével, Dolores Chelariuval a Medvetáncot mutatták be.

A közönség elé sajátos módon tárult ez a világ: a művek sokszínűsége, az előadóművészek virtuozitása és nem utolsósorban nyíltsága és őszintesége tette a rendezvényt igazán felemelővé.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: