2010-07-20 15:28:44• hírek • MTI

Bartha Csabát vádolják

Ügynökmúlttal vádolta meg a Romania Libera lap Bartha Csabát, a budapesti Román Kulturális Intézet igazgató-helyettesét - írta keddi számában az Új Magyar Szó című napilap.

A Romania libera című bukaresti napilap hétfőn közölte, hogy a Securitate irattárát vizsgáló bizottság (CNSAS) levéltárában található dokumentumok szerint Bartha Csaba Barbu fedőnév alatt írt jelentéseket. A korábban temesvári újságíróként dolgozó Barthát 1986-ban szervezte be a román kommunista hatalmat kiszolgáló egykori titkosszolgálat, a Securitate - idézett a szintén Bukarestben megjelenő magyar nyelvű napilap a Romania libera cikkéből.

A CNSAS a múlt hónapban állapította meg az intézet vezetőjéről, hogy nem végzett politikai rendőrségi tevékenységet, vagyis a román átvilágítási törvény szempontjából tiszta a múltja. A CNSAS szerint a Securitate beszervezte ugyan Bartha Csabát, ám jelentéseivel nem okozott kárt az érintett személyeknek. Bartha Csaba átvilágítását a román külügyminisztérium kérte 2008 júliusában, amikor Bartha budapesti posztjára került.

A Romania libera által idézett dokumentumok szerint Bartha Csabát 1986. december 11-én szervezte be a titkosszolgálat. Az akkor még egyetemi hallgató Bartha vállalta, hogy jelentéseket ír a temesvári műszaki egyetem gépészmérnöki karán tanuló diáktársairól és a Fructus nevű vállalat munkatársairól. A román lap idéz is a jelentésekből, de ezek az ÚMSZ szerint általában semmitmondóak, nem tartalmaznak olyan információkat, amelyeket a Securitate felhasználhatott volna a célszemélyek ellen.

Az ÚMSZ nem tudta elérni a jelenleg külföldön nyaraló Bartha Csabát. Brandusa Armeanca, az intézet igazgatója az újságnak elmondta: megdöbbenéssel olvasta a kollegájáról szóló hírt. "Nem is tudok szóhoz jutni, s azt sem tudom még, hogy ennek a hírnek milyen következményei lesznek az intézetre nézve" - mondta Brandusa Armeanca.
A romániai magyar lap szerint az igazgató érezhetően neheztel beosztottjára, még akkor is, ha az átvilágításon Barthát tisztának találta a CNSAS. "Az ember vagy jelentett, vagy nem jelentett. S ha jelentett, akkor már nem lehet ártatlan" - mondta a Budapesti Román Kulturális Intézet igazgatója.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: