2009-09-10 12:55:37• hírek • Veres Béla/MTI

Barroso újabb mandátumáról döntenek

Úgy döntöttek az Európai Parlament frakcióinak vezetői csütörtökön Brüsszelben, hogy az uniós képviselőtestület jövő heti plenáris ülésén megtartják a szavazást José Manuel Durao Barroso európai bizottsági elnök újabb ötéves megbízatásáról, amire a tagországok kormányait képviselő tanács tett egyhangú javaslatot.

Bár még nem minden frakció tagjai alakították ki végső álláspontjukat szavazatukról, nem kétséges, hogy a szerdai strasbourgi voksoláson Barroso megszerzi az újraválasztásához szükséges egyszerű többséget.

Nyitott kérdés azonban, hogy mekkora lesz a tényleges támogatás: amennyiben a többség nem bizonyul kellően meggyőzőnek, nem kizárt, hogy az uniós reformszerződés végleges jóváhagyása után újabb szavazásra kerül majd sor. Maga Barroso és néhány nagy EU-tagország kormánya is utalt arra, hogy az új bizottság munkájához az adna igazi lendületet, ha a parlament széles körű bizalomról tenne tanúbizonyságot.

A portugál politikus a hét első felét azzal töltötte, hogy az unió választott képviselőtestületének frakcióival konzultált. Megbeszélései nyomán világossá vált, hogy a kereszténydemokraták és konzervatívok bizalmát maradéktalanul élvezi, a zöldek és a szociáldemokraták jelentős többsége viszont nem támogatja, míg a liberális frakcióban nagyjából egyenlő az arány. Sok képviselő azonban csak a szavazást megelőző, jövő heti plenáris beszéde után dönt arról, melyik gombot nyomja majd meg.


Barroso valószínüleg megszerzi az újraválasztáshoz szükséges szavazatokat
Barroso valószínüleg megszerzi az újraválasztáshoz szükséges szavazatokat


A bizottsági elnök megválasztása több hónapos bizonytalanságnak vet majd véget, és azt is jelenti, hogy az unió elkezdheti tervezni azt a sűrű jogalkotási munkát, amely az új "EU-kormány" munkába állásával, valamint a lisszaboni szerződés néven is ismert reformcsomag ratifikációjával vár a szervezetre.

A ratifikációhoz még hiányzik ugyan az ír lakosság jóváhagyása, valamint a cseh és a lengyel államfő aláírása, de Brüsszelben ezek megszületésének tekintetében jelenleg az óvatos optimizmus uralkodik.
Jerzy Buzek európai parlamenti elnök megfogalmazása szerint a csütörtöki döntés világos üzenet az unió lakossága felé is, mert mutatja, hogy a központi intézmények a gazdasági válság teremtette nehéz időszakban nem engedik meg, hogy politikai űr maradjon a szervezet működésében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: