2011-09-12 18:07:54• hírek • Szatmar.ro

Barroso figyelmeztette az adósokat

Házi feladataik teljesítésére, költségvetési helyzetük szanálására szólította fel az euróövezeti térség eladósodott országait az Európai Bizottság elnöke.

José Manuel Barroso hétfőn Berlinben Angela Merkel kancellárral folytatott tárgyalásokat az adós országok megsegítéséről, illetve az euró támogatását célzó erőfeszítésekről.

Barroso hivatalának közleménye szerint a bizottsági elnök név szerint Görögországot nem említette ugyan, előzetes értesülések szerint azonban a tárgyalásokon a görög helyzet volt a fő téma.

Az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta: a jövőben csak azok az országok számíthatnak támogatásra, amelyek minden erőfeszítést megtesznek saját házi feladataik maradéktalan teljesítésére.

Barroso és Merkel egyaránt úgy értékelte, hogy a jövőt illetően az Európai Unión, illetve az euróövezeti térségen belül még mélyebb integrációra van szükség. Mindketten úgy vélekedtek, hogy az integráció elmélyítése elősegíti az adósságválság megoldását. Az állampolgárok és a piacok politikai határozottságot és gazdasági fegyelmet követelnek - szögezték le.

Az Európai Bizottság elnöke és a német kancellár egyaránt állást foglalt amellett, hogy a kibővített euróövezeti támogatási alap, az úgynevezett EFSF-nek október elején bevethető legyen. Ennek kapcsán sürgették, hogy a parlamentek szeptember végéig zárják le a jóváhagyási folyamatot. Az alap parlamenti támogatása még több euróövezeti államban - köztük Németországban sem - történt meg. Szlovákia ugyanakkor már előzetesen jelezte, hogy a parlamenti jóváhagyás minden bizonnyal elhúzódik.

A Bundestag-beli szavazást szeptember utolsó napjaira tervezik. A kibővített euróöevezeti támogatási alapnak a kormánypárti padsorokban is több ellenzője van, ezért a szükséges többséghez elengedhetetlen az ellenzék támogatása. Barroso épp ezért Németországot is figyelmeztette, utalva arra: nézete szerint Berlin sokkal többet nyer, mint veszít a kibővített euróövezeti alapban való részvételével.

A német kormánypártok között ezzel egy időben éles és kínos vita bontakozott ki Görögország megsegítése kapcsán. A német liberális gazdasági miniszter, Philipp Rössler a hét végén felvetette Görögország rendezett államcsődjének lehetőségét, Horst Seehofer, a konzervatív CSU elnöke pedig arról beszélt, hogy az adósságválság megoldásának végső eszközeként felmerülhet Athénnak az euróövezetből történő kizárása.

Noha a kancellár egyelőre nem nyilatkozott a két kisebbik koalíciós partner felvetéseivel kapcsolatban, pártja, a kereszténydemokrata CDU több befolyásos politikusa elutasította mindkét javaslatot.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: