2014-08-08 09:49:14• hírek • MTI

Visszaüthetnek Oroszországra Putyin szankciós ellenintézkedései

Oroszországban az élelmiszerek jelentős drágulásához vezethetnek az ukrán válság miatti szankciókra válaszul elrendelt intézkedések az Európai Unióból és az Egyesült Államokból származó mezőgazdasági termények behozatalának korlátozásáról és tiltásáról - vélekedik a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) és a Neue Zürcher Zeitung (NZZ) orosz gazdasággal foglalkozó tudósítója.

Benjamin Triebe a Megtorlás bumeránggal című csütörtöki összeállításában kifejtette, hogy az előző nap elrendelt kormányzati intézkedések miatt akár "árrobbanás" is bekövetkezhet az élelmiszerek oroszországi piacán.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint Oroszországban van világ mezőgazdaságilag hasznosítható földterületének 10 százaléka, nagyjából 120 millió hektár, de az orosz agrárszektornak világviszonylatban nincs jelentős szerepe. Például a gabonát tekintve 3 százalék Oroszország részesedése a globális termésben, gyümölcsben 1 százalék, tejben pedig 4 százalék ez az arány.

Az orosz agrárszektor a Szovjetunió széthullása után több mint húsz évvel még a hazai piacot sem tudja ellátni megfelelő mennyiségű, minőségű, és árban is versenyképes termékkel, és az ágazat helyzetét tovább nehezítette a csatlakozás a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) 2012-ben, ami az importvámok csökkenésével járt.

Jelenleg az élelmiszerfogyasztás 53 százalékát fedezik importból. Mindenekelőtt húsból, gyümölcsből és tejtermékből szorul behozatalra a 143 milliós ország. Tavaly az agrárimport 43,1 milliárd dollárt tett ki - idézte az orosz vámhatóság adatát Benjamin Triebe, aki a Twitter-oldalán más számokat is idéz, egyebek mellett egy kimutatást a legnagyobb orosz pénzintézettől, az állami tulajdonban lévő Szberbanktól, amely szerint az uniós és az amerikai import leállítása miatt az élelmiszer-behozatal több mint 15 százaléka esik ki egyik napról a másikra.
Az EU-nak jóval nagyobb a részesedése, mint az Egyesült Államoknak. Az Eurostat uniós statisztikai hivatal szerint a közösség tavaly 11,8 milliárd euró értékben exportált mezőgazdasági termékeket Oroszországba, ami ugyan a teljes uniós exportnak az 1 százalékát sem éri el, de az agrárszektort külön vizsgálva igen jelentős az orosz kapcsolat szerepe: az EU csak az Egyesült Államokba exportál több agrárterméket, mint Oroszországba.

Ugyanakkor Putyin ellenintézkedései nemcsak az EU-nak okozhatnak érzékeny veszteséget, hanem bumerángként üthetnek vissza - vélekedett a FAZ és az NZZ tudósítója, rámutatva, hogy az infláció már most is 7,5 százalék, és az árszínvonal emelkedése nagyrészt az élelmiszerek drágulásának tulajdonítható.

Ezért előfordulhat, hogy éppen az élelmiszerimport korlátozása miatt üti fel a fejét a lakossági elégedetlenség Putyin politikájával szemben, pedig ezt az intézkedést a legnagyobb igyekezettel sem lehet a Nyugat agressziójaként beállítani - írta Benjamin Triebe.

Oroszország csütörtökön teljes embargót vetett ki a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékekre, baromfi, hal, sajt, tej, tejtermék behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Kanadából és Norvégiából. Az intézkedés egy évre szól.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: