2011-01-20 16:11:55• hírek • Póti Orsolya

Bármilyen orvosból lehet családorvos

A Szatmár megyében tevékenykedő családorvosok döntő többsége részt vett azon a gyűlésen, amelyen többek között megtárgyalták a 2011-es évre szóló keretszerződés tervezetét, valamint szó esett a Call Med szolgáltatásról és az egészségügyi kártyáról is.

A Szatmár Megyei Családorvosok Szövetségének elnöke, Bumbuluti Calin a 2011-es évre szóló keretszerződéssel kapcsolatban elmondta, sokan nem hajlandók aláírni az új keretszerződést, mivel többek között változtak a finanszírozás összetételének arányai. A Botosani Megyei Háziorvosok Szövetségének elnöke egy petíciót indított az interneten, amelyben felszólítja a szaktárca vezetőjét, hogy vegye figyelembe a családorvosok véleményét, és módosítson a keretszerződésen. Az országban tevékenykedő 11.700 háziorvos arra számít, hogy február 15-ig legalább hatezren csatlakoznak, és nem írják alá a keretszerződést. Egyesületenként minimum 140 orvosnak kéne résztvennie az akcióban.

Bumbulut többek között a családi orvosokra vonatkozó újításokról számolt be a gyűlésen. Többek között kifejtette, hogy egy új törvénytervezet értelmében ettől az évtől kezdve bármilyen orvos, legyen az szívsebész, agysebész, lehet családorvos hat hónap átképzés után.  "Elméletileg ez rendben is van, de gyakorlatilag és a törvények szerint nem kifejezetten. Ez a határozat valószínűleg azért született, hogy a kórházak decentralizációja következtében munka nélkül maradt orvosok, sebészek tudjanak családorvosként elhelyezkedni." - fejtette ki az elnök.

Bumbulut elmondta, a Call Med telefonos orvosi ügyfélszolgálattal kapcsolatos pozitívumokat, és közölte, hogy a 177 családorvos közül csupán hárman iratkoztak be a programba. Szó esett az új egészségbiztosítási kártyákról is, amelyet egy éven belül vezetnek be. Románia volt az egyetlen uniós ország, ahol még nem vezették be ez a kártyát.

A 18. életévüket betöltött, egészségbiztosítással rendelkező személyek ezután már a chippel ellátott kártyát kell használniuk. Ez tartalmazza majd a személyi adatokat, a biztosítási azonosító számot, illetve a kártya azonosító számát, ugyanakkor szintén tartalmazza majd a tulajdonos komolyabb betegségeinek listáját, a vércsoportját és rengeteg olyan információt, amely az illető egészségi állapotára vonatkozik. Előbb a dolgozók, majd a gyerekek és nyugdíjasok kapják meg a kártyát.


A családorvosok döntő többsége részt vett az év első gyűlésén
A családorvosok döntő többsége részt vett az év első gyűlésén


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: