2015-02-25 16:48:04• hírek • Kocsis Zoltán

Tavaszváró kézműves foglalkozás a Borókagyökér Egyesülettel

Tavaszváró kézműves foglalkozásra várja elsősorban a gyerekeket a Borókagyökér Egyesület szombaton délelőtt 10.00 órai kezdettel a Vécsey-házba. Az esemény egyik célja, hogy a magyar gyerekek is megismerkedjenek a román kultúrában oly népszerű márciuska hagyományaival.

„Más hagyományainak ápolása közelebb visz minket saját hagyományaink megőrzése felé. Nagyon fontos, hogy ismerjük annak a népnek a kultúráját, amellyel együtt élünk itt Erdélyben, ezért tartjuk fontosnak megszervezni ezt a foglalkozást", mondta megkeresésünkre Lőrincz-Szelyke Judit, a Borókagyökér Egyesület vezetője.

A márciuska olyannyira sajátos hagyomány, hogy a román kultúra mellett csak a bolgárban ismert még. A román folklór szerint egy szép napon a Nap lejött egy faluba, és elvitte egy gyönyörű szép fiú arcát. Egy sárkány azonban ellopta és tömlöcbe zárta - ezen a napon minden és mindenki elszomorodott. A madarak nem énekeltek, a források elapadtak, a gyerekek elfelejtettek nevetni. Aztán egy ifjú elhatározta, hogy megmenti a Napot. Útja három évszakig tartott: nyáron, ősszel és télen át. A sárkány kastélyához érve napokig küzdöttek, míg az ifjú legyőzte a gonoszt, azonban ő sem élte túl a harcot: habár kiszabadította a Napot és ezzel újjáélesztette a természetet, elvérzett. Ahol pedig piros, meleg vére csíkokban folyt a havon és megolvasztotta azt, kinőttek a hóvirágok - a márciuska zsinórjában a piros a vért, a fehér a havat és a hóvirágot jelenti. A román néphagyomány szerint a március elsején felvett márciuskát a kakukk megszólalásáig, a cseresznye virágzásáig vagy a fecskék érkeztéig kell hordani: ezután sem kell eldobni, hanem virágos ágra kötni, ahol a levelek lehullásáig kell tartani, hogy szerencsét hozzon egész évben.

Ezzel együtt a piros és a fehér hagyománya jóval túlmutat a román vagy a bolgár kultúrán: a kutatások szerint már a 32.000-25.000 évvel ezelőtt élt crô-magnoni emberek is piros és fehér kövekkel ajándékozták meg egymást tavasszal. A piros a tűz, a vér, a nap, azaz a női termékenység, a születés és az élet szimbóluma volt, míg a fehér a felhő és a hó tisztaságát, a férfiak bölcsességét jelképezte. A két szín későbbi összefonódása a férfi és a nő összefonódását jelentette.

„A tavaszi jelképek jegyében" elnevezésű foglalkozáson a gyerekek megismerkedhetnek a márciuska legendájával és elkészíthetik saját márciuskájukat gyöngyből, bőrből, fonalból, papírból, festve és korongra ragasztva. Ezenkívül különböző tavaszi jelképeket is készíthetnek gyerekek, szülők: Szatmárnémetiben első alkalommal tanulhatják meg például, miként lehet virágot készíteni bőrből!

A megyei tanács, a megyei múzeum, a Borókagyökér Egyesület és az ATC creativ unic közös tavaszváró kézműves foglalkozására február 28-án, szombat délelőtt 10.00 órára várják tehát a kicsiket és a nagyokat egyaránt a Vécsey-házba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: