2010-07-05 14:59:54• hírek • Szatmar.ro

Hogyan sajátítsunk ki egy parkolóhelyet?

Megszabadíthatja a parkolási gondoktól a gépkocsivezetőket, ha parkolási engedélyt váltanak ki, a lakóhelyhez közel eső, parkolásra kialakított közterületeket ugyanis le lehet foglalni. A szatmárnémeti Közlekedésbiztonsági Bizottság egy szabályzatot dolgozott ki erre vonatkozóan.

A parkolási gondok állandó problémát jelentenek Szatmárnémetiben, főleg a lakónegyedekben, ahol az üres területek hiánya miatt és az egyre gyarapodó autó miatt sokszor fejfájást okoz a gépjárművezetőknek a megfelelő parkolóhely megtalálása. Éppen ezért sokszor arra kényszerülnek, hogy tilosba vagy a járdára parkoljanak, a gyalogosok „nagy örömére". A parkolóhelyekért való küzdelem sokszor éles vitákat kelt a szomszédok között, hiszen a szokás hatalmával élve mindenki szeretné kisajátítani a lakóhelyhez legközelebb fekvő részecskét a közterületből.
Ennek a kisajátításnak azonban van egy törvényes, de költséges változata is: ki lehet bérelni a parkolóhely felületet a polgármesteri hivataltól.

A Közlekedésbiztonsági Bizottság kidolgozott szabályzat szerint a gépkocsi tulajdonos lakóhelyének szomszédságában foglalhat le parkolóhelyet. Egy lakásra csak egy helyet lehet igényelni és csak akkor, ha az illetőnek nincs garázsa, viszont ha kevesebb a kérelmező, mint amennyi hely van, maximálisan két helyre tarthatnak igényt. Abban az esetben, ha az igénylők száma meghaladja a kijelölt helyek számát, vagy egy bizonyos helyre többen is igényt tartanak, nyilvános árverés alapján döntenek. 3.5 tonnánál nagyobb járműnek nem különítenek el a tulajdonos lakóhelyéhez közel eső parkolót.

Az igénylő egy lefoglalási felhatalmazást kap, amelyet a gépkocsi belsejében, jól látható helyen kell kifüggeszteni. Az engedély megszerzésében előnyt élveznek a fogyatékkal élők. A parkolási engedélyt maximum egy évre lehet kiváltani a Közlekedésbiztonsági Bizottságnál, ha év közben igénylik, akkor a díjat annyi hónapra számolják ki, amennyi az évből még hátra van. A parkolóhely ellenértékét a helyi tanács fogja meghatározni.
Abban az esetben, ha időközben valaki autót, vagy lakhelyet cserél, módosítást kell eszközölni az engedélyben, amiért szintén fizetni kell. Az engedély nem adható át másnak, csakis az ebben szereplő autóra érvényes.


Szatmárnémetiben nagy gondot okoz a parkolásSzatmárnémetiben nagy gondot okoz a parkolás


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: