2010-12-09 15:00:12• hírek • Szatmar.ro

Bárhol parkolhatunk?

Szatmárnémeti lakossága még mindig távol áll a nyugati civilizációtól, legalábbis erre utal a járdák járművek általi elfoglalása is.

Igaz ugyan, hogy Szatmárnémeti több más romániai várostól eltérően a nyugati határ mentén fekszik, a civilizáció szele mégiscsak elakadhat valahol az osztrák-magyar határ környékén. Erre enged utalni az a tény is, hogy a gyalogosok számára kijelölt, elméletileg a biztonságos közlekedést elősegítő járdafelületeken autók tucatjai állnak megyeközpontunkban.

A lakosság többsége természetesen hozzászokott már ehhez a helyzethez, hiszen belenyugodva konstatálja a tényt és úgy érzi, nincs mit tenni, a balkáni kultúra ezt követeli meg a sofőröktől. A ritkán jelzett felháborodásra pedig az önérzetes gépjármű-tulajdonosok nem mulasztják el a kézenfekvő replikát: nincs elég parkolóhely.

Jogosnak is tekinthető ez a válasz, a parkolóhelyek alacsony számával azonban nem magyarázható az a tény, hogy embertársaik életét, illetve egészségét kockáztatják elállva azt a felületet, ami azok számára van fenntartva, akiknek vagy nem telik autóra, vagy nem élnek folyamatosan ennek használatával.

Az esős időben folyamatos figyelmet igényel azon sofőröket elkerülése, akik nem törődve a tócsákkal, sáros vízzel csapják fel a gyalogosokat, azonban az év minden évszakában figyelnünk kell arra is, hogy az elfoglalt járdafelületről lelépve ne essünk áldozatául egy száguldó, figyelmetlen sofőrnek.


Többen úgy gondolják rájuk nem vonatkoznak a szabályok
Többen úgy gondolják rájuk nem vonatkoznak a szabályok


A kerékbilincsek használata minden bizonnyal visszafogó erővel bírt a minden szabályt áthágó autóvezetők számára, ennek betiltásával azonban úgy tűnik kialakultak az újabb nemhivatalos parkolók is városunkban.

Hosszabb ideje figyelve a közlekedést, bizonyos helyeken folyamatosan tilosban álló autók sorával találkozhatunk, amelyek közül néhányat a tényt bizonyítása végett lencsevégre is kaptunk.

A város polgármestere portálunknak elmondta, a bírói döntés értelmében a kerékbilincselés tiltott, jövő év elejétől azonban megalakul a helyi rendőrség, amelynek már hatáskörébe fog tartozni a kerékbilincsek használata is.

Ahhoz kétség nem fér, hogy ismét lesznek esetek, amikor a szervek visszaélnek majd a lehetőséggel és a kisebb kihágás esetén is élni fognak jogukkal, az is bizonyos azonban, hogy a videónkban, illetve a képeinken szereplő gépjárművek tulajdonosai kétszer is meggondolják majd, hogy elfoglalják-e a járdákat, zöldövezeteket. Igaz, az újgazdag, illetve politikai háttérrel rendelkező személyek valószínűleg továbbra sem szentelnek túl nagy figyelmet az elméletileg rájuk is vonatkozó szabályoknak.

A nyugati civilizáció szelét már megérzők és hazánkba várók számára pedig nem marad más, mint a remény, hogy változik a balkáni mentalitás és az észérvek, a jóérzés győz az öntelt kiskirályúság felett.




Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: