2009-06-04 10:46:19• hírek • Ferenczi Noémi

Bárhol lehet voksolni

A vasárnapi EP-választások mikéntjéről tartottak csütörtökön sajtótájékoztatót a Szatmár megyei prefektúrán. Eugen Rosioru, a megyei választási iroda vezetője kihangsúlyozta, Románia bármelyik pontján szavazhatnak a szavazásra jogosult állampolgárok.

Az Európai Unió országaiban 2009. június 4. és 7. között - Romániában június 7-én, vasárnap - választják meg az Európai Parlament új tagjait a következő öt évre. Románia 33 képviselőt küldhet a Brüsszelben és Strasbourgban ülésező 736 tagú testületbe. Eugen Rosioru, a megyei választási iroda vezetője a csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, az európai parlamenti képviselőket 1979 óta közvetlenül választják. Az innentől számított hatodik parlamenti ciklus 2004-ben kezdődött és az idén ér véget. Románia 2007-ben csatlakozott az EU-hoz és most először kerül sor a többi tagállammal egyszerre történő szavazásra.

Vasárnap több mint 300 ezer választásra jogosult állampolgárt várnak az urnákhoz szerte a megyében. A szavazás személyi igazolvánnyal, ideiglenes személyi igazolvánnyal illetve diplomata útlevéllel lehetséges reggel 7 órától 21 óráig. Szatmár megyében összesen 333 szavazóház lesz. Rosioru elmondta, az EP-választások alacsony részvételi aránya annak tudható be, hogy sokan nincsenek tisztában az Európai Parlament által hozott döntések hatásaival a mindennapi életre. Példaként a személyi igazolvánnyal történő schengeni övezetbe való belépést, illetve az importált élelmiszerek román nyelvű útmutatóval való ellátás hozta fel, mivel ezen intézkedések az EP döntései nyomán érvényesülnek.

A sajtótájékoztatón jelen volt Radu Giurca prefektus, aki a következő napok ütemtervéről, a szavazásra való felkészülés részleteiről számolt be. Elmondta, eddig minden a választási naptárnak megfelelően történt a megyében és reméli, az elkövetkezőkben sem lesznek kellemetlenségek.

Az EP-választások miatt a szatmárnémeti Lakosságnyilvántartó Iroda hosszított program szerint fogadja ügyfeleit. Szombaton 8.00 és 16.00 óra között, vasárnap pedig 7.30 és 21.00 óra között lehet személyi igazolvány kibocsátását kérelmezni.


Eugen Rosioru elnök és Radu Giurca prefektus tájékoztatott a szavazás mikéntjéről
Eugen Rosioru elnök és Radu Giurca prefektus tájékoztatott a szavazás mikéntjéről


 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: